Pesë shenja paralajmëruese të një arresti kardiak potencialisht fatal - Gazeta Express
string(69) "pese-shenja-paralajmeruese-te-nje-arresti-kardiak-potencialisht-fatal"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

28/03/2023 20:10

Pesë shenja paralajmëruese të një arresti kardiak potencialisht fatal

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

28/03/2023 20:10

Një numër simptomash i paraprijnë arrestit kardiak, që mund të nënkuptojë se pacienti është në rrezik të një gjendjeje potencialisht fatale.

Studiuesit ndoqën njerëzit që përjetuan arrest kardiak jashtë spitalit. Pacientët u regjistruan në regjistrin danez të arrestit kardiak midis 2016 dhe 2018. Një në dhjetë kishte thirrur një ambulancë deri në 24 orë përpara se të përjetonte një arrest kardiak.

Lexo Edhe:

Simptomat më të zakonshme të hershme të arrestit kardiak ishin: probleme me frymëmarrjen, konfuzion, të fikët, dhimbje gjoksi dhe të fikët. Mosha mesatare e pacientëve ishte 74 vjeç, ndërsa 59.9 për qind ishin meshkuj.

“Problemet e frymëmarrjes kishin më shumë gjasa t’i paraprinin arrestit kardiak sesa dhimbjes në gjoks. Për shkak se dispnea (vështirësi në frymëmarrje) është gjithashtu një shenjë e kushteve të tjera mjekësore, ne shpresojmë që gjetjet tona do të nxisin kërkime të mëtejshme për të ndihmuar dispeçerët e EMS të bëjnë dallimin midis simptomave të gjendjes dhe problemeve të tjera shëndetësore”, tha autori i studimit, Filip Gnesin. shkencëtar në spitalin “Zelanda e Veriut” në Hillerod, Danimarkë.

Arresti kardiak, i njohur gjithashtu si arrest kardiopulmonar, ndodh kur zemra juaj papritmas ndalon së pompuari gjakun rreth trupit tuaj. Personi me arrest kardiak humbet vetëdijen, ndërsa frymëmarrja është e parregullt.

Kur ndodh arresti kardiak, nuk ka kohë për të humbur, është një urgjencë kërcënuese për jetën dhe thirrja e shërbimeve të urgjencës është jetike.