Personaliteti apo paratë? Çfarë kërkojnë njerëzit te një partner - Gazeta Express
string(63) "personaliteti-apo-parate-cfare-kerkojne-njerezit-te-nje-partner"

Personaliteti apo paratë? Çfarë kërkojnë njerëzit te një partner

Shqiperi

Gazeta Express

27/05/2023 21:09

A mund të blejë paratë… dashurinë? Ashtu si – në disa kushte – ato nuk mund të blejnë lumturinë, në të njëjtën mënyrë nuk mund të sigurojnë pajtueshmëri të garantuar me një person, pasi faktorët e tjerë në fund të fundit kanë më shumë rëndësi.

Siç ka zbuluar një studim i ri, është personaliteti ai që në fund do të fitojë interesin për një takim ose në ndjekjen e një marrëdhënieje.

Lexo Edhe:

Studiuesit nga Universiteti i Jorkut dhe Universiteti i Essex analizuan më shumë se një milion raste takimesh nga e gjithë bota.

Ata gjetën një ndryshim midis vendeve që ekzaminuan, në varësi të standardit të tyre të jetesës. Për shembull, faktori ekonomik tek njerëzit që banonin në SHBA, Francë dhe Kanada nuk ishte aq i rëndësishëm në gjetjen e një partneri. Në të kundërt, në Indi kërkohej një partner i pasur.

“Studimi ynë nxjerr në pah se personaliteti po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm në vendet perëndimore, si Shtetet e Bashkuara, por ne nuk shohim të njëjtin trend në Indi”, vuri në dukje bashkë-studiuesi Dr. Quentin Lippmann.

Për studimin, ekipi hulumtues analizoi reklamat e takimeve nga agjencitë kryesore të lajmeve në Kanada, Francë dhe Indi, si dhe të dhëna nga botime nga 1950 deri në 1995 dhe nga 41 gazeta rajonale në Kanada dhe SHBA në 1995. Ata u fokusuan në gjuhën që u përdor dhe kështu i klasifikuan në katër kategori të ndryshme.

Kështu, përdorimi “ekonomik” i gjuhës përqendrohej në statusin ekonomik të një bashkëshorti të mundshëm, ndërsa termat e përdorur për personalitetin mbulonin tipare të tilla si hapja dhe ekstroversioni. Përkatësisht, përdorimi ‘trupor’ i gjuhës tregonte njëfarë preference për pamjen e jashtme dhe përdorimi i gjuhës për të përshkruar shijen mbulonte hobi dhe zakone të individëve.

Kronologjikisht, nga viti 1950 deri në vitin 1995 rëndësia e personalitetit u rrit në vendet perëndimore, ndërsa rëndësia e faktorëve ekonomikë u zvogëlua.

Kjo do të thotë se 40-45% e fjalëve që gratë përdornin për të përshkruar partnerin e tyre ideal i përkisnin kategorisë së “personalitetit”, ndërsa vetëm 10% përmendnin faktorin financiar.

Në mënyrë të ngjashme, 35-40% e fjalëve në reklamat e vendosura nga meshkujt fokusoheshin te personaliteti, ndërsa vetëm 5% ishin për financat.