Përse bebet i fërkojnë sytë? - Gazeta Express
string(29) "perse-bebet-i-ferkojne-syte-2"

Shneta tjera

Gazeta Express

05/03/2024 20:29

Përse bebet i fërkojnë sytë?

Shneta tjera

Gazeta Express

05/03/2024 20:29

Me siguri tashmë keni mësuar që duke fërkuar sytë bebja thotë që është “e gatshme” për gjumë. Mirëpo, a keni pyetur përse bën ashtu?

Ekspertët thonë që ky reaksion është pasojë e lodhjes, sepse lodhet çdo pjesë e trupit të bebes, andaj edhe sytë.

Lexo Edhe:

Për të zvogëluar tendosjen në muskujt e syve, ajo pa vetëdije fillon t’i prekë kapakët e syve dhe t’i fërkojë, kështu që të rriturit përpiqen që me masazh t’i ndihmojnë vetes kurdo që diçka u dhemb.

Shumica e prindërve atëherë ua largojnë duart, duke u frikësuar se do të lëndohen, mirëpo pediatrit thonë që kjo gjë është gabim, derisa fërkimi nuk është i vrazhdë dhe nuk zgjat shumë, transmeton Telegrafi.

Në vend që t’i çorientojnë në këtë, nënat dhe baballarët do të duhej që këtë ta “lexonin” si apel për të shkuar në shtrat.

Nëse megjithatë bebja nuk do të flejë, mund të thotë që me fërkimin e syve dërgon sinjal që diçka tjetër e pengon.

Është e mundshme që i ka hyrë pluhur apo ndonjë gjë tjetër, prandaj do të duhej të verifikohej, në mënyrë që me fërkim të mos e komplikojë edhe më tepër situatën.

Mbase edhe “proteston” edhe për shkak të ajrit të thatë në dhomë, i cili ia thanë kanalet e syve.