Përqendrimi i tepërt në punë na bën të pakënaqur - Gazeta Express
string(48) "perqendrimi-i-tepert-ne-pune-na-ben-te-pakenaqur"

Shneta tjera

Gazeta Express

08/11/2023 19:03

Përqendrimi i tepërt në punë na bën të pakënaqur

Shneta tjera

Gazeta Express

08/11/2023 19:03

Nuk është çudi që ata që shpesh punojnë jashtë orarit janë njerëzit më të pakënaqur. Hulumtimet e fundit tregojnë se në baza ditore, prioritizimi i arritjeve të punës mbi lirinë shoqërohet me pakënaqësi.

Hulumtimi i ri i udhëhequr nga Dr Paul Hahnel i Universitetit të Bath ka filluar të hetojë ndryshimet e mundshme në nivelet e lumturisë midis njerëzve që kanë përparësi arritjen mbi kënaqësinë. Gati 200 njerëz nga tre vende: India, Turqia dhe Mbretëria e Bashkuar u ndoqën gjatë një periudhe 9-ditore dhe u vlerësuan për vlerat e tyre, kënaqësinë nga jeta, ndikimin pozitiv dhe negativ, depresionin, ankthin, stresin, përmbushjen e përditshme dhe mirëqenien. .

Lexo Edhe:

Në përgjithësi, u gjetën marrëdhënie të rëndësishme midis përmbushjes së vlerës dhe kënaqësisë nga jeta. Kjo ndoshta nuk është befasi. Kur njerëzit mendojnë se po jetojnë në përputhje me vlerat e tyre, ka kuptim që ata të ndihen më të kënaqur me jetën e tyre. Dhe nga ana tjetër, njerëzit që janë më të kënaqur me jetën e tyre mund të motivohen të jetojnë në mënyrë më autentike në përputhje me vlerat e tyre.

Por ajo që binte në sy ishte se të vepruarit në përputhje me vlerat në një ditë të caktuar, në fakt parashikonte ndjenjën e një niveli më të lartë të mirëqenies ditën tjetër. Dhe më e rëndësishmja, llojet e vlerave kishin rëndësi. Njerëzit që i dhanë përparësi arritjeve nuk kishin nivele aq të larta lumturie të nesërmen, krahasuar me ata që i jepnin përparësi hedonizmit dhe vetëdrejtimit.

Dhe pjesëmarrësit që kaluan kohë në një hobi panë gjithashtu një përmirësim të ndjeshëm në mirëqenien dhe një ulje përkatëse të stresit dhe ankthit.

Ai ekuilibër midis punës dhe kohës së lirë, midis kënaqësisë dhe përpjekjes, është i vështirë për shumicën prej nesh për ta gjetur. Por ndoshta herën tjetër që pyesim veten se si të kalojmë një orë shtesë të ditës sonë, mund të jetë e dobishme të mendojmë se cilat janë vlerat tona – a lejojnë ato lirinë dhe gëzimin?