Përplasje mes institucioneve në Shkup, sistemi i drejtësisë në krizë - Gazeta Express
string(67) "perplasje-mes-institucioneve-ne-shkup-sistemi-i-drejtesise-ne-krize"

Ballina

Gazeta Express

06/08/2022 10:04

Përplasje mes institucioneve në Shkup, sistemi i drejtësisë në krizë

Ballina

Gazeta Express

06/08/2022 10:04

Sistemi gjyqësor në Maqedoninë e Veriut është në krizë të thellë për shkak të jofikasitetit, grupeve të ndryshme të interesit dhe ndikimeve politike, thonë njohësit e çështjeve juridike duke komentuar përplasjet e fundit mes Policisë Financiare dhe Prokurorisë për Ndjekjen e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit.

Bëhet fjalë për dy nga institucionet më të rëndësishme në vend për luftimin e krimit dhe korrupsionit – Prokurorisë së Posaçme dhe Policisë Financiare.

Lexo Edhe:

Që të dyja janë organe kyçe për zbulimin e krimit financiar dhe korrupsionit, krahas Departamentit për Krimin e Organizuar që vepron në kuadër të Ministrisë së Punëve të Brendshme (MPB).

Këto dy institucione tani disa ditë janë në konfrontim të thellë që kanë çuar edhe në ngritjen e padive penale.

Prokuroria që drejtohet nga Vilma Ruskovska ka urdhëruar bastisjet e zyrës së drejtorit të Policisë Financiare, Arafat Muharemi me pretendimin se nuk ka vepruar për një rast të denoncuar nga një qytetar për një objekt afarist, për të cilin opinioni nuk është i njoftuar për shkak të hetimeve.

Por, këto pretendime janë hedhur poshtë nga kreu i Policisë Financiare, i cili pretendon se Prokuroria ka bërë lëshime të shumta juridike gjatë bastisjes, e të cilat janë konstatuar edhe nga Këshilli i Prokurorëve, organ më i lartë i ndjekjes penale në Maqedoninë e Veriut.

Ky konstatim i Prokurorisë së Lartë, por edhe reagimi i shoqatës së prokurorëve që po ashtu akuzuan për shkelje gjatë bastisjes, bënë që kreu i Policisë Financiare të paralajmërojë padi penale ndaj prokurores Vilma Ruskovska dhe dy prokurorëve që urdhëruan bastisjen.

“Një është e sigurt, se ky konflikt mes prokurores për Krimin e Organizuar dhe Policisë Financiare tregon qartë se sistemi ynë i drejtësisë është në krizë serioze. Përplasje të këtilla mes institucioneve kemi pasur edhe më parë, por jo të përmasave si kjo që po ndodh tani”.