Përmes peticionit onlline, synohet të ndalet dëbimi i familjes kosovare nga Suedia - Gazeta Express
string(81) "permes-peticionit-onlline-synohet-te-ndalet-debimi-i-familjes-kosovare-nga-suedia"

Lajme

Gazeta Express

01/02/2023 10:27

Përmes peticionit onlline, synohet të ndalet dëbimi i familjes kosovare nga Suedia

Lajme

Gazeta Express

01/02/2023 10:27

Familja Gjinovci me origjinë nga komuna e Drenasit u zhvendos në Suedi tetë vjet më parë për të gjetur kujdesin e duhur shëndetësor për vajzën e sëmurë. Ata tani kanë marrë një vendim për dëbim në Kosovë.

“Pas vendimit për dëbim të familjes Gjinovci, vajza e tyre e madhe rrezikon të vdesë. Dy fëmijët e tjerë u rritën në Suedi dhe nuk kanë lidhje me vendin e tyre të lindjes. Pas tetë vjetësh në Suedi, familjes tani i është refuzuar leja e qëndrimit”, me këtë përshkrim nis peticioni i cili është hapur online për ta ndaluar dëbimin e familjes kosovare nga autoritetet në Suedi.

Lexo Edhe:

Peticioni deri tani ka marrë mbi 2600 nënshkrime

Dëbimi i familjes së Lulzim Gjinovcit po kërkohet të ndalohet për shkak se vajza e tyre Elisa vuan nga një sëmundje, ajo është diagnostikuar për paaftësi intelektuale dhe epilepsi, si dhe sindromën “Dandy Walker”, e që po vlerësohet se kthimi i saj në Kosovë do ta vështirësonte shumë gjendjen e saj shëndetësore.

Tutje thuhet se në të ardhmen Elisa mund të ketë nevojë edhe për kirurgji në zemër. Mjekët në Kosovë kanë konfirmuar me anë të certifikatave se kjo nuk është e realizueshme te ne.

Mediat në Suedia kanë shkruar për familjen kosovare, ndërsa babai i Elisës ka treguar për gjendjen e vajzës së tij.

“Që nga lindja, ajo ka pasur vështirësi me lëvizjen, dëgjimin dhe aftësitë motorike. Ajo gjithashtu ka vështirësi të flasë e të dëgjojë siç duhet”, thotë babai i Elisës, Lulzim Gjinovci, për median suedeze “Smalandsposten”.

“Nuk ka ndihmë të duhur për Elisën në Kosovë”, shtoi ai.

Sipas vendimit, Agjencia e Migracionit beson se nevojat mjekësore të Elisës mund të mbulohen me ilaçe të tjera dhe mjete rehabilitimi, sesa ato që merr në Suedi. Ata argumentojnë gjithashtu se gjendja e saj shëndetësore nuk është e mjaftueshme për “rrethana veçanërisht shqetësuese” që mund t’i jepnin asaj një leje qëndrimi.

Për të gjithë fëmijët, ata besojnë se edhe nëse janë përshtatur me jetën në Suedi në një mënyrë të mirë, lidhja me familjen është më e madhe se një vend i veçantë.

“Ka njëfarë kujdesi, por nuk është as afër sa ka marrë Elisa këtu, kemi parë zhvillimin e saj të madh që kur erdhi këtu”, thotë Lulzim Gjinovci, transmeton Zeri.

Sipas prindërve, vendimi për t’u kthyer në Kosovë do të ndikojë në shëndetin e vajzës së saj deri në atë pikë sa ajo do të bëhet më e sëmurë dhe do të ketë një jetë shumë të kufizuar, sipas prindërve.

Një certifikatë nga një mjek në Kosovë thotë qartë se ilaçet që merr Elisa në Suedi nuk janë në dispozicion në vendin e saj të lindjes.

“Ndër të tjera, ajo ka nevojë për botoks në këmbët e saj dhe në të ardhmen mund të ketë nevojë për kirurgji në zemër. Asnjë nga këto nuk mund t’i jepet asaj nga mjekët në Kosovë”, tha Merita Gjinovci.

Kujdesi që i duhet vajzës është i përjetshëm dhe gjithmonë do të ketë nevojë për mbështetje dhe rehabilitim.

“Ne i kemi provat bardhezi, por ata ende duan të na kthejnë në shtëpi. Nuk kam fjalë për atë që ndiej”, thotë Lulzim Gjinovci.

 Peticionin për familjen Gjinovci mund ta gjeni KETU