Për sa kohë mund të rrijë zgjuar një njeri? - Gazeta Express

Fun

Gazeta Express

17/11/2021 22:13

Për sa kohë mund të rrijë zgjuar një njeri?

Fun

Gazeta Express

17/11/2021 22:13

Njeriu rri zgjuar mesatarisht për afro 16 orë e 10 minuta përpara se të bjerë sërish në gjumë.

Ata që rrinë zgjuar shumë më tepër dhe si pasojë marrin më pak gjumë, konsiderohen persona me mungesë gjumi në kuptimin mjekësor – dhe kjo ka pasoja.

Lexo Edhe:

Të rrish 24 orë pa gjumë zvogëlon aftësinë e trurit për të marrë informacione me 40%, dhe simptomat që shfaqen pas 48 orësh i ngjajnë atyre të një sasie alkooli në gjak, prej 0.15%.

Mungesa e gjumit mund të jetë edhe fatale – pas 10 deri 14 ditësh. Por, a është i mundur përmirësimi? Mungesa e gjumit pranohet nga ushtarët e skuadrave elitë si gjë normale.

Me stërvitjen e duhur, mund të mësojnë trupat e tyre që të qëndrojnë më gjatë zgjuar.

Por edhe në këtë rast është vetëm një ndryshim i shtirur e i sipërfaqshëm i limitit të trupit.

Edhe ushtarët e skuadrave speciale pësojnë lodhje të dukshme, me gjithë pasojat në performancën e tyre.

Studime të ndryshme kanë treguar se trupi nuk mund të “akumulojë” pushim gjumi. Gjumi është një proces rigjenerues – ai nuk ndihmon trupin të përgatitet për ushtrime të së ardhmes, por e ndihmon të marrë veten nga lodhje e së shkuarës.