Për herë të parë, shkencëtarët zbulojnë 'udhërrëfyesin' për të mposhtur kancerin e zorrëve - Gazeta Express
string(87) "per-here-te-pare-shkencetaret-zbulojne-udherrefyesin-per-te-mposhtur-kancerin-e-zorreve"

Shneta tjera

Gazeta Express

01/11/2023 19:48

Për herë të parë, shkencëtarët zbulojnë ‘udhërrëfyesin’ për të mposhtur kancerin e zorrëve

Shneta tjera

Gazeta Express

01/11/2023 19:48

Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, rreth 150,000 raste të reja të kancerit rektal dhe zorrës së trashë diagnostikohen çdo vit.

Dhe ndërkohë që numri po zvogëlohet ngadalë, falë një rritjeje të ekzaminimit parandalues ​​të lidhur me moshën, ai është ende kanceri i tretë më i madh në SHBA, duke prekur rreth një në 23 burra dhe një në 26 gra.

Lexo Edhe:

Është gjithashtu e vështirë për t’u trajtuar, me vetëm 10% të pacientëve që i përgjigjen imunoterapive aktuale. Kjo do të thotë se trajtimi më shpesh është kirurgjik, duke hequr të gjithë indet kancerogjene. Si i tillë, ndërsa mund të përmirësojë shkallën e mbijetesës, mund të ketë një ndikim të madh në rezultatet e cilësisë së jetës për pacientët.

Tani, studiuesit në Institutin e Kërkimeve të Kancerit Olivia Newton-John në Universitetin La Trobe në Australi kanë zbuluar se mënyra se si një pacient i përgjigjet kancerit varet nga efektiviteti i një grupi qelizash imune në zorrën e trashë.

“Gama delta T qelizat veprojnë si mbrojtësit tanë të vijës së parë në zorrë,” tha studiuesja kryesore Dr Lisa Mielke, Shef i Laboratorit të Imunitetit Mukozal dhe Kancerit në Institutin e Kërkimeve të Kancerit Olivia Newton-John. “Ajo që i bën këto qeliza imune të jashtëzakonshme është se ato vazhdimisht patrullojnë dhe mbrojnë qelizat epiteliale që rreshtojnë zorrën, duke vepruar si luftëtarë kundër kërcënimeve të mundshme të kancerit.

“Kur analizuam mostrat e pacientëve me kancer të zorrëve, zbuluam se kur më shumë qeliza gama delta T ishin të pranishme në tumore, këta pacientë u raportuan se kishin rezultate më të mira dhe mbijetesë të përmirësuar.”

Megjithatë, kjo ishte vetëm gjysma e historisë. Duke parë të gjithë mikrobiomën në zorrën e trashë, studiuesit gjetën gjithashtu një përqendrim shumë më të lartë të faktorit 1 të transkriptimit të molekulës (TCF-1) në qelizat gama delta T. TCF-1 specifike për qelizat T është gjithashtu një rregullator qendror i zhvillimit dhe funksionit të qelizave T.

“Ne zbuluam se sasia dhe diversiteti i mikrobiomës në zorrën e trashë rezultoi në një përqendrim më të lartë të një molekule të quajtur TCF-1 në qelizat Gamma delta T krahasuar me zonat e tjera të zorrëve,” tha bashkëautori kryesor i studim, Marina Yakou. “Kjo molekulë shtyp përgjigjen tonë natyrore imune, qelizat gama delta T, nga luftimi i kancerit të zorrëve.

“Kur fshimë TCF-1 në qelizat gama delta T duke përdorur modele para-klinike, kjo ndryshoi rrënjësisht sjelljen e këtyre qelizave imune dhe pamë një reduktim të jashtëzakonshëm në madhësinë e tumoreve të kancerit të zorrëve,” tha Yakou. “Përparimi ynë i parë në botë i kërkimit hap një udhërrëfyes të ri për zhvillimin e imunoterapive të kombinuara të synuara për të trajtuar në mënyrë më efektive pacientët me kancer të zorrëve.”

Ky hulumtim është një hap emocionues përpara për të kuptuar mikrobiomën komplekse dhe mënyrën se si funksionojnë së bashku qelizat imune dhe zorrët, me potencial të madh në depistime të reja për kancerin dhe trajtim më të mirë për të përmirësuar si rreziqet e kancerit të zorrëve ashtu edhe rezultatet terapeutike.