Pensionimi i parakohshëm shpejton çrregullimet e kujtesës - Gazeta Express
string(57) "pensionimi-i-parakohshem-shpejton-crregullimet-e-kujteses"

Pensionimi i parakohshëm shpejton çrregullimet e kujtesës

Shneta tjera

Gazeta Express

11/04/2023 21:59

Shumë ëndërrojnë për një pension të parakohshëm, kur më në fund mund të rezervoni atë festë një herë në jetë.

Por pensionistët e rinj mund të kenë më shumë të ngjarë të zhvillojnë çmenduri sesa ata që punojnë deri në moshën e vjetër, sugjerojnë studimet.

Lexo Edhe:

Shkencëtarët gjetën punën e braktisur para moshës 60 vjeç, përshpejtuar rënien njohëse dhe kujtesën e ngulfatur në jetën e mëvonshme – tipare të çrregullimit të grabitjes së kujtesës.

Ata besojnë se është shkaktuar nga mungesa e stimulimit mendor që punonjësit përjetojnë gjatë ditës së punës.

Pensionimi gjithashtu shoqërohet zakonisht me një rënie të aktiviteteve shoqërore dhe më pak ndërveprim me njerëzit, gjë që gjithashtu ka qenë e lidhur me rënien konjitive, thonë studiuesit.

Besohet se izolimi social gjithashtu mund të bëjë që një person të jetojë një mënyrë jetese jo të shëndetshme, e cila mendohet se rrit rrezikun e çrregullimit të grabitjes së kujtesës.