Partive oligarke e autokrate (të “luftës”) bashkë me ato kleptokrate e komuniste (të “paqes”), u iku koha - Gazeta Express

Shkurt e Shqip

Gazeta Express

01/12/2020 15:07

Partive oligarke e autokrate (të “luftës”) bashkë me ato kleptokrate e komuniste (të “paqes”), u iku koha

Shkurt e Shqip

Gazeta Express

01/12/2020 15:07

(Fitorja e VV në Llap dhe sidomos aktakuzat e ngritura ndaj ish ca komandantave nga Gjykata Speciale, janë dēshmia mē e mirë se koha e lidershipit tē përjetshëm politik po pērëndon, dhe se demokracia ngadal por sigurt, po instalohet në Kosovë. Po hyjmë në dekadēn e dominimit tē Vetëvendosjes…)

Shkruan: Fadil Maloku

Lexo Edhe:

PDK- ja, duhet të REFORMOHET (sepse; me principe dhe kritere autokrate komanduese të luftēs s’mund të udhëhiqet për të gjitha kohërat…). Ajo poashtu duhet të bëjē shumē më shumë në mënjanimin e hipotekēs së fajsisë për gjitha të (pa)bëmat (krimit, korrupsioni…) e pasluftës dhe në emër tē po kësaj lufte; Ajo duhet qē tani ta filloj “kursin” e spastrimit (lexo, në kuptimin pozitiv ndrrimin e gjeneratave) brenda superstrukturës dhe hierarkisë partiake, nē rast se dëshiron të hyj në konkurrencē lojale me subjektet e demokratizuara përmbrenda;

⁃ LDK- ja, duhet të RINOHET; (sepse, me gjeneratën e liderit komunist qē s’ka asnjë lidhje me kohën në tē cilën jeton kjo shoqëri, është vështirë të rindërtohet me kreativitet të duhur e ardhmja e gjeneratave të sotme); Ldk-ja, poashtu duhet të jap përgjigje, “eshaloneve” të reja të rinjëve që dëshirojnë të aderojnë në këtē subjekt, se përse u instalua me këto përmasa; konfirmizmi, nepotizmi dhe poltronizmi? Pastaj, pērse u votua; demarkacioni me Malon e Zi, ku humbēm 8 mij h tokë? Pse, luderi i fundit komunist në rajon, Isa Mustafa me dorē të vetë nënshkroi Asociacionin, me gjithē ato kompetenca? Dhe kështu ne e la “kopilin” në derë shtëpie? Pse…etj;

⁃ AAK- ja, duhet të DEMOKRATIZOHET; (sepse, përveç lidershipit të përjetshëm shquhet edhe me vendimarrje karakteristike arbitrare, të një njeriu, një familje dhe një klani të ngushtë… Organet partiake janë vetëm improvizim dhe folklorizēm social); Edhe ky subjekt duhet të jap llogari për demarkacionin, taksen, krimin, korrupsionin, etj. Ndryshe, duhet të shpjegoj edhe instalimin e traditës antidemokratike për kryetarëllëkun e përjetshëm të lidershipit të saj;

⁃ VV – ja, duhet të PROFILIZOHET; (sepse, ende ka elemente dhe bēnë veprime infantile stigmatizuese e paragjykuese /nē stilin e kritikës hegeliane; kritikë të pamshirshme/ ndaj çdo gjëje…!; Ajo poashtu duhet të jap përgjigje, për anatemimin e kundërshtarëve ideologjik, e sidomos temën e “refuzimit” të bashkëpunimit me partnerët dhe aleatët e pavarësisë; dekada e tretë, është dekadē e saj; VV, në fakt është vet lideri i saj karizmatik, të cilin edhe ashtu proceset aktuale rajonale dhe ato globale do e amnestojnē nga gjykimet dhe paragjykimet eventuale. Kjo do tē ndodh edhe nga shkaku, se VV arriti qē me pastërtinē dhe fisnikërinë e qēllimit qeverisës, (por, edhe me bastardhimin dhe sidomos keqpërdorimin që ia bēnë pushtetit që e bënë kundërshtarët; autokrat (PDK-ja), oligarkë (AAK-ja) r kleptokrat (LDK-ja), t’i imponohet si alternativë e besueshme qeverisëse dhe si subjekt i vetēm që tani për tani e fascinon më së shumti qytetarinë kosovare.

⁃ AKR – ja, duhet të KONZERVOHET; (sepse, me premtime boshe e pa sens politik e që kanë pēr qëllim vetëm grabitjen e pushtetit … dhe realizimin e do synimeve tenderuese, është e pamundur të qëndrosh nē skenën politike ku elektorati për çdo palë zgjedhje avanson emancipimin e vet politik;

⁃ Nisma, duhet të PENSIONOHET; (sepse, ajo pat probleme serioze me “pragun zgjedhor”! Ajo është parti tipike krahinore. Ku dyshimet në qëllimet e saja të (pa)sinqerta janë rritur në mënyrë meteorite. Zgjidhja e këtij grushti të elektorati krahinor, është rikthimi apo derdhja e tij në “kazanin” fillestar të PDK-s. Ndryshe, historia do i harroj edhe si subjekt edhe si lidership. Konkurrenca e ashpër e gjeneratës digjitale, me ate të komandantave do bëhet e padurueshme:

⁃ Lista ” Srpska” duhet të KOSOVARIZOHET; (sepse, në të gjitha palët zgjedhore nē Kosove, ky subjekt idhte dhe mbeti “instrument”politik i Beogradit, qē të vetmin rol dhe detyrim sociopolitik e kishte dhe i mbeti; ishte ai i vêshtërsimi imediat e jetës së shtetēsisë kosovare; ai i gërryerjes sistematike i sovranitetit të shtetndërtimit; ai i ndarjes në baza etnike; ai i kontrollit sa më madhë të teritorit /arriti t’i krijoj ligjërisht 9komuna serbe në “barkun”e shtetit të Kosovë/; ai i shkëputhes së 25%_30% të territorit kosovar; ai i shpalljes … (në një të ardhme) së njē “republika serpska e Kosovës dhe Metohisë; ai i …;

⁃ QYTETARIA- duhet të VETËDIJËSOHET, sepse vetëm një qytetari e emancipuar politikisht mundet të demokratizoj një shoqēri të transicionit. Aq më shumë një shoqëri e robëruar sikurse ishin shqiptarët e Kosovës.

⁃ GJYKATA SPECIALE duhet të ZGJËROHET me kompetencat e veta edhe me ngritjen e aktakuzave ndaj serbëve, në mënyrë që t’i bëjë publike masakrat dhe gjenocidin e Serbisë mbi popullatën civile të Kosovës; multietniciteti në qasje i kësaj Gjykate, padyshim që do i largonte si dyshimet ashtu edhe paragjykimet dhe stereotipizimet ndaj aktakuzave; Kosova demokratizohet vetēm kur të pensionohen partitë autokrate të “luftës” dhe ato të “paqes” me njëmendësi komuniste.