Parandalimi i diabetit me anë të ushqimeve – dieta e saktë që ju duhet - Gazeta Express

Gazeta Express

19/03/2020 0:07

Parandalimi i diabetit me anë të ushqimeve – dieta e saktë që ju duhet

Gazeta Express

19/03/2020 0:07

Diabeti i tipit 2 apo paradiabeti janë më të lehtë për tu trajtuar dhe kuruar edhe nga gjithësecili me fare pak përpjekje.

Diabeti është ndër sëmundjet më të përhapura dhe shqetësuese, e përhapur me shpejtësi në të gjithë globin.

Kjo sëmundje shfaqet kur niveli i glukozës dhe i sheqerit në gjak janë më të larta nga normalja.

Kështu trupi nuk prodhon më insulinë për të balancuar sheqerin.

Rekomandimet dhe mënyrat e parandalimit të saj janë të shumta, por duket se vetëm disa prej tyre funksionojnë siç duhen.

Ushqimi dhe stili i jetesës janë sigurisht faktorë kyç si në shfaqjen ashtu edhe në zhdukjen e tipeve të diabetit.

Sipas eksperteve vetëm disa mënyra dhe një stil i caktuar jetese mund të jetë efikas në parandalimin e kësaj sëmundje.

Në këtë artikull AgroWeb.org ju tregon disa nga rekomandimet më të reja dhe të vlefshme të mjekëve rreth diabetit.

Përse dieta me bazë perimet

Siç dihet diabeti i tipit 2 apo paradiabeti janë më të lehtë për tu trajtuar dhe kuruar edhe nga gjithsecili me fare pak përpjekje.

Nëse nuk doni t’a përkeqësoni sëmundjen, mjekët rekomandojnë që të fokusoheni tek stili i shëndetshëm i jetesës.

Dieta me bazë perimet është mënyra më e mirë për të mbajtur në nivelin e duhur të sheqerit.

Megjithëse mund të përfshijë një shumësi përbërësish dhe ushqimesh, jo të gjitha janë të rekomanduara për diabetin.

Nëse konsumoni shumë drithëra, ushqime që përbejnë niseshte apo sheqer nga frutat sëmundja me shumë mundësi do të avancojë.

Sipas mjekëve edhe mishi apo vitaminat e marra nga kafshët mund të jenë faktorë kyç të zhvillimit të diabetit.

Kjo gjë ndodh kur ushqimet që ju merrni janë të përpunuara, pra edhe nëse janë dietike përbërësit e tyre të shtuar gjatë përpunimit në fabrika janë të dëmshëm.

Kjo për shkak se këto ushqime nëse konsumohen në sasi të mëdha bëhen rezistente ndaj insulinës duke krijuar disbalanca në organizëm.

Çfarë të konsumoni

Sigurohuni që të merrni sa më shumë ushqime të pa përpunuara, pra sa më shumë perime të freskëta.

Kini kujdes me porcionet e pjatave që konsumoni, nëse keni vendosur të shijoni ndonjë pjatë mishi atëherë alternojeni me një sasi të madhe perimesh.

Perimet jeshile si spinaqi, lakrat apo sallatat do t’ju bëjnë të ndiheni të ngopur dhe do të mbajnë organizmin në formë.

Teprimi me ushqimin, qofshin këto fruta apo perime serish nuk është i rekomandueshëm pasi shkaktojnë një sërë problemesh serioze.

Gjithsesi tek e ngrëna shëndetshëm me bazë perimet, është vështirë të teprohet me sasitë.

Kjo pasi perimet duke qenë të pasura me fibra kanë fuqinë të ngopin dhe mbushin shpejt stomakun./AgroWeb.org