Pacientët në Angli, të parët që do kenë qasje në terapinë shtatë-minutëshe të trajtimit të kancerit - Gazeta Express
string(98) "pacientet-ne-angli-te-paret-qe-do-kene-qasje-ne-terapine-shtate-minuteshe-te-trajtimit-te-kancerit"

Pacientët në Angli, të parët që do kenë qasje në terapinë shtatë-minutëshe të trajtimit të kancerit

Lajme

Gazeta Express

29/08/2023 16:24

Pacientët në Angli do të bëhen të parët në botë që do të përfitojnë nga një mjekim që trajton kancerin në shtatë minuta, raporton The Guardian.

Pas marrjes së miratimit nga Agjencia Rregullatore e Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor (MHRA), NHS do të jetë sistemi i parë shëndetësor që do të shpërndajë injeksionin për qindra pacientë çdo vit.

Lexo Edhe:

Kohët e trajtimit me ilaçe për disa pacientë me kancer të NHS do të shkurtohen deri në tre të katërtat.

Atezolizumab zakonisht u jepet pacientëve në mënyrë intravenoze nëpërmjet një pike IV, por shumë prej tyre tani do t’i jepet imunoterapia nëpërmjet një injeksioni.

Ilaçi, i njohur gjithashtu si Tecentriq, trajton lloje të ndryshme të kancerit, duke përfshirë kancerin e mushkërive, gjirit, mëlçisë dhe fshikëzës. Ai u jepet rreth 3600 pacientëve në Angli çdo vit.

Pritet që shumica e këtyre njerëzve ta marrin ilaçin nëpërmjet një injeksioni shtatëminutësh në vend të intravenozës, e cila zakonisht zgjat 30 minuta deri në një orë.

Ilaçi njihet si një frenues i pikës së kontrollit dhe funksionon duke ndihmuar sistemin imunitar të gjejë dhe të vrasë qelizat e kancerit.

Studimet sugjerojnë se shumica e pacientëve me kancer preferojnë të marrin trajtim nënlëkuror – me injeksion ose infuzion vetëm nën lëkurë – për shkak të uljes së dhimbjes dhe shqetësimit, lehtësisë së administrimit dhe kohëzgjatjes më të shkurtër të trajtimit, krahasuar me infuzionin IV.

Mijëra pacientë me kancer në Angli kanë përfituar nga forma IV e atezolizumabit, e cila mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e rikthimit të kancerit.

Tek pacientët me kancer të mushkërive me qeliza jo të vogla në fazën e hershme, provat klinike kanë treguar se Atezolizumab mund të zvogëlojë rrezikun e përsëritjes së kancerit ose vdekjes me 34%, pas operacionit dhe kimioterapisë./Klan Kosova