Ozdemir: Vendi i RMV-së në BE – duhet të keni qasje në tregjet e përbashkëta! - Gazeta Express
string(73) "ozdemir-vendi-i-rmv-se-ne-be-duhet-te-keni-qasje-ne-tregjet-e-perbashketa"

Ozdemir: Vendi i RMV-së në BE – duhet të keni qasje në tregjet e përbashkëta!

Ballina

Gazeta Express

03/10/2023 17:04

Nëse Maqedonia e Veriut bëhet anëtare e BE-së, gjithcka do të ishte ndryshe, edhe me çmimet edhe me sektorin e bujqësisë – ka vlerësuar gjatë vizitës në Shkup, Ministri gjerman për Bujqësi dhe Ushqim, Xhem Ozdemir, përcjellë KlanM.

Sipas ministrit gjerman rritja e inflacionit nuk lidhet me politikën e brendshme të vendeve, por është si rezultat i luftës në Ukrainë, që ka rezultuar me rritje të harxhimeve dhe shtrenjtimit të energjisë.

Lexo Edhe:

“Lidhur me çmimet do të ishte ndryshe nëse vendi kishte qasje në pjesë të tregjeve të përbashkëta të BE-së. Atëherë edhe për bujqësinë do të ishte shumë më mirë, do të kishte qasje në këto tregje dhe mundësi më të mëdha. Por, ka aktorë që nuk e duan këtë dhe nuk është në interesin e tyre, sikurse Rusia që nuk dëshiron që vendi të lëviz drejt BE-së”, tha Xhem Ozdemir.

Për Gjermaninë nuk ka dilema. Përcaktimi i qartë është që sa më shpejt Maqedonia e Veriut të bëhet anëtare fuqiplotë e BE-së – tha Ministri gjerman Ozdemir.

Ai dhe homologu i tij Lupço Nikolovski pas takimit dypalësh, morën pjesë në orën e parë akademike në Fakultetin për Shkenca të Bujqësisë dhe Ushqimit.

Ndryshe, në Ambasadën gjermane në Shkup është emëruar atasheu i cili krahas për Maqedoninë e Veriut do të jetë kompetent edhe për gjithë Ballkanin. Bëhet fjalë për diplomatin Frank Miler I cili paraprakisht kishte punuar në Kiev.

Qëllimi i pozitës së tij, siç tha Ministri Ozdemir, do të jetë intensifikimi i bashkëpunimit.