Njomza Emini: Koha që gratë dhe vajzat në Kosovë të jetësojnë ëndrrën për të qenë lidere - Gazeta Express

Njomza Emini: Koha që gratë dhe vajzat në Kosovë të jetësojnë ëndrrën për të qenë lidere

Lajme

Gazeta Express

05/12/2019 18:50

Gratë janë të diskriminuara nga ligji i punës dhe duhet të kenë më shumë mbështetje, por së shpejti do të jenë më të shkolluara dhe do ta sfidojnë sistemin e qeverisjes dhe vendimmarrjes në përgjegjësi.

Kështu u tha në lansimin e projektit “Akademia e Udhëheqjes – Fuqizimi i grave dhe vajzave për proceset e vendimmarrjes” në Kosovë “, i cili po implementohet nga Forumi për Udhëheqje dhe Diplomaci.

Ky projekt u tha se synon të fuqizojë gratë dhe vajzat në Kosovë për të rritur aftësitë dhe aftësitë e tyre për pjesëmarrje aktive në proceset e vendimmarrjes.

Sipas organizatorëve, kjo do të arrihet duke mbështetur gratë e reja që të përfshihen në jetën politike, duke u dhënë atyre këshilla profesionale dhe t’i ndihmojnë ata të fitojnë besim dhe të kuptojnë më mirë kulturën politike, ndërsa krijojnë strategji drejtuese personale, të cilat tejkalojnë bindjet politike dhe etninë.

Projekti ka përzgjedhur dyzet gra dhe vajza nga komunitetet shumicë dhe pakicë, kështu që vijnë nga të gjitha komunat e Kosovës, duke synuar kryesisht zonat rurale ku potencialet për përfshirje më të mirë dhe përfaqësime janë mjaft të kufizuara.

Njomza Emini falënderoi të gjitha ata që po e përkrahin në këto nisma.

“Qëllimi i kësaj akademie është fillimisht jetëshkurtër me vetëm pesë muaj, është që përmes ligjëratave dhe debateve, rrjetëzimit, shkëmbimit e përvojave e mentorimit të fuqizohen vajzat dhe gratë për rolin e tyre që kanë në shoqëri, por mos harroni se ky është vetëm fillimi, por do të jetë një fillim i veçantë duke qenë se për pesë muaj gratë dhe vajzat tona do të jenë bashkë në aktivitetet e ndryshme që do të organizohen nëpër regjione të Kosovës. Një komponim tjetër do të jetë mentorimin, si dhe organizimi i lidershipit në institucione të ndryshme vendore dhe ndërkombëtare për të bërë të mundshëm jetësimin e lidershipit në mesin e grave, andaj mund të them me bindje që tani është koha që gratë dhe vajzat në Kosovë mund të jetësojnë ëndrrën për të qenë lidere”, tha ajo.

Deputetja Albulena Haxhiu tha se vajzat dhe gatë nuk kanë së pari mbështetje nga gjinia e tyre. Ajo tha se ka qenë deputete në tri legjislatura ku janë përballur me çështjen e grave ku nuk kanë votuar vetë gratë.