Njihuni me 9 popuj të lashtë që ende jetojnë sipas rregullave të tyre - Gazeta Express

Lajme

Gazeta Express

25/03/2021 14:41

Njihuni me 9 popuj të lashtë që ende jetojnë sipas rregullave të tyre

Lajme

Gazeta Express

25/03/2021 14:41

Gjermanët, serbët, francezët dhe arabë etj, ka kaq shumë kombe dhe grupe të ndryshme etnike që ne kemi parë, takuar ose lexuar.

Por ka edhe nga ata që nuk kemi dëgjuar kurrë ose që mendonim se ishin zhdukur.

Lexo Edhe:

Në realitet, ata vazhdojnë të mbajnë gjallë traditat dhe gjuhët e tyre dhe gjithashtu i japin botës njerëz të talentuar, të tillë si Renée Zellëeger.

Bright Side ka bërë një listë të grupeve etnike nga e gjithë bota që jo çdokush mund t’i njohë.

Njerëz Sámi

Populli Sámi është grup indigjen që banon në Sápmi në pjesë të mëdha veriore të Norvegjisë, Suedisë, Finlandës dhe Gadishullit Kola. Shumë prej tyre jetojnë në Amerikën e Veriut. Për shembull, aktorja amerikane Renée Zellëeger ka paraardhësit Sámi.

Populli Sámi i referohet mëmëdheut të tyre si Sápmi dhe janë quajtur Laplanders. Edhe sot, blegtoria e rerave është një nga gjërat themelore që ata bëjnë  në Norvegji dhe Suedi, vetëm njerëzit Sámi mund ta bëjnë ligjërisht këtë detyrë.

Populli Sardinian

Këta njerëz i dhanë emrin ishullit në të cilin jetojnë dhe rajonit të Italisë. Gjuha sardeze nuk është një dialekt italian por një gjuhë tjetër.

Shumë njerëz sardenjë janë mbrojtës ndaj prejardhjes së tyre historike. Ata ende kanë mbiemra tradicionalë, si Sanna (fang), Piras (dardha), Pinna (pendë) dhe Melis (mjaltë). Çdo vit, ka shumë festa dhe festivale kombëtare në Sardenjë dhe në rrugë ju mund të shihni edhe brezin e vjetër të njerëzve të veshur me veshje tradicionale.

Pashtunët

Pashtunët janë pjesë e popullit iranian, dhe ata ende jetojnë në një strukturë të lashtë shoqërore të përbërë nga fise. Këto fise janë të ndara në klane. Pashtunët ndjekin një kod të lashtë Pashtunëali, kështu që ata zgjidhin të gjitha konfliktet e tyre, vlerësojnë veprimet e dikujt dhe rregullojnë marrëdhëniet midis njerëzve sipas kodit. Për shkak të kësaj, një pashtun supozohet të jetë mikpritës dhe të pranojë njerëz të çfarëdo statusi, besimi ose kombësie. Ata supozohet se do t’u japin strehë edhe armiqve të tyre më të këqij nëse kanë nevojë.

Njerëz Amis

Ky është një nga grupet etnike autoktone të Tajvanit dhe ata kanë shumë rregulla matriarkale. Në të kaluarën, pasuria kalohej tek nëna. Për momentin, gratë janë përgjegjëse për familjen dhe çështjet financiare në këtë shoqëri. Ata janë të famshëm për këndimin e tyre kompleks që është kaq i pazakontë dhe me tingëllim të ftohtë.

Nuristanis

Nuristanitë, të njohur gjithashtu si Kafiristanis, janë një grup etnik i Afganistanit. Në zonën ku ata jetojnë, ata shpesh janë fermerë dhe blegtorë. Aleksandri i Madh u ndesh me këtë grup dhe i përshkroi ata si të ndryshëm, si nga ana kulturore ashtu edhe fetare, nga popujt e tjerë të rajonit. Një komandant Persian me emrin Babur këshilloi që të mos ngatërrohej me ta. Edhe Xhengiz Khan kaloi mbi ta.

Ramapough

Indianët e Malit Ramapough janë një grup etnik që jeton në Neë Jersey dhe në jug të Nju Jorkut. Ata janë pasardhës të popullit Lenape dhe po përpiqen të rikthejnë gjuhën e tyre kombëtare, edhe pse shumica e tyre flasin anglisht. Në mënyrë që të bëheni anëtar i këtij grupi, duhet të tregoni dokumente që vërtetojnë se keni të paktën 3 breza Ramapough në familjen tuaj.

Erzyas

Erzyas janë të afërm të largët të finlandezëve dhe estonezëve dhe ata jetojnë në Mordovia. Në këtë kulturë, gratë adhurohen. Gratë mordoviane shpesh janë më të forta se burrat, kështu që ato janë dominuese në familje.

Ata besojnë në fuqitë e natyrës, kanë pushime tradicionale me rrënjë pagane. Ata gjithashtu përpiqen të ruajnë gjuhën e tyre kombëtare, fëmijët në këtë zonë mund të zgjedhin të mësojnë gjuhën. Qeveria mbështet prodhimin e gazetave dhe revistave në gjuhën e tyre.

Njerëz Khmerë

Njerëzit Khmer jetojnë në Kamboxhia dhe përbëjnë më shumë se 90% të popullsisë të të gjithë vendit. Ata janë ndjekës të stilit Khmer të Budizmit dhe shumica e tyre janë fermerë dhe peshkatarë. Ekziston një legjendë për origjinën e vendit që mësohet në shkollat ​​kamboxhiane. Një prift indian ndoqi një shigjetë që pa në gjumë. Ai gjeti një ishull dhe luftoi ushtrinë e Princeshës Soma. Ai ra në dashuri me të, kështu që babai i princeshës i dha ishullin dhe piu ujin përreth tij. Kështu që ishulli është në majë të malit. Toka nën mal njihet sot si Kamboxhia.

Njerëzit Bamileke

Ata janë grupi më i madh etnik në Kamerun dhe banojnë në Rajonin Perëndimor të vendit. Grupi është i ndarë në grupe me fise dhe mbretër. Gjatë gjithë historisë së Kamerunit, ajo është kolonizuar nga vendet evropiane, Anglia dhe Franca. Maskaradat me ngjyra janë një pjesë e rëndësishme e kulturës së tyre. Ata mbajnë maska elefanti, leopardi dhe bualli gjatë ceremonive të veçanta.