Njerëzit që flenë rregullisht gjatë ditës, priren të kenë tru më të shëndetshëm - Gazeta Express
string(78) "njerezit-qe-flene-rregullisht-gjate-dites-priren-te-kene-tru-me-te-shendetshem"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

10/07/2023 19:16

Njerëzit që flenë rregullisht gjatë ditës, priren të kenë tru më të shëndetshëm

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

10/07/2023 19:16

Në të kaluarën, këshillat për dremitjen kanë qenë jokonsistente, të ndërlikuara dhe shumë të kushtëzuara.

Studiuesit në Kolegjin Universitar të Londrës dhe Universitetin e Republikës së Uruguait ekzaminuan lidhjen midis gjumit të rregullt të ditës dhe aftësive kognitive (njohëse).

Lexo Edhe:

Këta dy faktorë janë lidhur nga studimet vëzhguese në të kaluarën. Për shembull, ky punim tregon rezultatet e kërkimit të vitit 2009 se një sy gjumë i shkurtër 15-minutësh duket të jetë i dobishëm për kryerjen e detyrave të caktuara njohëse menjëherë pas atij gjumi.

Megjithatë, autorët e studimit donin të dinin më shumë: A është dremitja e ditës një shkak i drejtpërdrejtë i njohjes së shëndetshme dhe vëllimit më të madh të trurit tek individët që e bëjnë atë rregullisht, krahasuar me ata që nuk e bëjnë këtë?

Ekipi përdori një metodë të quajtur randomizimi Mendelian për të analizuar të dhënat gjenetike të më shumë se 375.000 pjesëmarrësve në studimin britanik të Biobank.

Duke parë disa pjesë të ADN-së që mendohet se lidhen me dremitjen e zakonshme, ata krahasuan shëndetin kognitiv dhe strukturën e trurit (me MRI të trurit) të njerëzve që kanë këto variacione të shpeshta të gjeneve të gjumit me ata që nuk e kanë.