Njerëzit me mendime vetëvrasëse shfaqin një model kimik në gjakun e tyre - Gazeta Express
string(72) "njerezit-me-mendime-vetevrasese-shfaqin-nje-model-kimik-ne-gjakun-e-tyre"

Shneta tjera

Gazeta Express

16/01/2024 21:13

Njerëzit me mendime vetëvrasëse shfaqin një model kimik në gjakun e tyre

Shneta tjera

Gazeta Express

16/01/2024 21:13

Shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë për të identifikuar njerëzit në rrezik më të madh të sjelljes vetëvrasëse bazuar në shënuesit biologjikë në gjakun e tyre.

Analiza nuk është e besueshme, por në një test me afro 200 pjesëmarrës – gjysma e të cilëve kishin çrregullime të mëdha depresive dhe mendime vetëvrasëse, dhe gjysma që nuk kishin – saktësia e diagnozës ishte rreth 90 për qind.

Lexo Edhe:

Rezultati mbresëlënës u arrit duke përdorur vetëm disa shënues të prodhimit të energjisë në qelizat e trupit: pesë metabolitë në gjakun e grave dhe pesë të ndryshëm tek burrat.

Në përgjithësi, disa individë me çrregullime depresive madhore rezistente ndaj trajtimit kanë treguar mangësi të konsiderueshme në metabolitët e gjakut si karnitina (e cila luan një rol në prodhimin e energjisë qelizore), CoQ10 (që ndihmon në shndërrimin e ushqimit në energji), acid folik (që rregullon gjenin shprehje), citrulinën (që ndihmon në largimin e toksinave), vitaminën D (që lidhet me përthithjen e kalciumit) dhe luteinën (e cila ka veti anti-inflamatore).

Shkencëtari Robert Navio i Universitetit të Kalifornisë, San Diego, thotë se asnjë prej këtyre metabolitëve nuk mund të shërojë plotësisht depresionin, por rezultatet tregojnë se mund të ketë disa gjëra që mund të bëhen për ta çuar metabolizmin në drejtimin e duhur dhe për t’i ndihmuar ata. pacientët t’i përgjigjen më mirë trajtimit, dhe në kontekstin e vetëvrasjes, kjo mund të jetë e mjaftueshme për të parandaluar njerëzit të kalojnë pragun.

Ndërkohë, biomarkerët si acidi laktik dhe faktori i rritjes së fibroblastit (FGF21), të cilët lidhen me stresin mitokondrial, u rritën tek ata që kishin mendime për vetëvrasje.

Ndërsa simptomat e çrregullimit të madh depresiv janë kryesisht psikologjike, gjatë dekadës së fundit kërkimet kanë gjetur gjithnjë e më shumë një lidhje midis depresionit dhe sëmundjes metabolike. Të dyja kushtet tregojnë kushte inflamatore të fshehura kronike.

Meqenëse trajtimet klinike për depresionin nuk funksionojnë për të gjithë, shumë shkencëtarë tani po studiojnë shënuesit inflamatorë me shpresën për të gjetur objektiva të reja trajtimi. Në këtë studim të veçantë, studiuesit matën 448 metabolitë për të gjetur vetëm disa që ishin të lidhur me depresionin dhe mendimet për vetëvrasje. Ndërsa studimet e mëparshme kanë lidhur depresionin me rritjen e stresit oksidativ në qeliza dhe inde, kjo tregon për një efekt të ndryshëm për ata me qëllim vetëvrasjeje.