Një aspirinë në ditë mund të shkaktojë anemi tek të moshuarit - Gazeta Express
string(61) "nje-aspirine-ne-dite-mund-te-shkaktoje-anemi-tek-te-moshuarit"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

30/06/2023 18:30

Një aspirinë në ditë mund të shkaktojë anemi tek të moshuarit

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

30/06/2023 18:30

Në SHBA, aspirina merret çdo ditë nga të paktën 40 përqind e të rriturve që janë 60 vjeç ose më shumë.

Marrja justifikohet me faktin se individë të tillë duhet të parandalojnë mpiksjen e gjakut që mund të shkaktojnë goditje në tru ose sulme në zemër.

Lexo Edhe:

Vitet e fundit, ekspertët po rivlerësojnë përdorimin e përditshëm të aspirinës për të gjithë të moshuarit, sepse mund të shkaktojë një rrezik të shtuar të gjakderdhjes e cila më pas mund të çojë në anemi.

Për disa të moshuar, përdorimi i përditshëm i aspirinës mbetet i rekomanduar, veçanërisht nëse ata tashmë kanë pasur episode të sulmeve në zemër ose goditje në tru.

Studimi nuk shqyrtoi se si aspirina mund të kontribuojë në anemi, por studiuesit kanë një ide se si mund të ndodhë kjo.

Aspirina në anemi – Studimi nuk tregoi se si aspirina mund të kontribuojë në anemi. Me sa duket, aspirina bën më të vështirë mpiksjen e gjakut dhe bllokimin e një enzime të quajtur Cox-1, e cila është e rëndësishme për ruajtjen e shtresës së brendshme të stomakut dhe zorrëve. Duke qenë se kjo barrierë mbrojtëse është dëmtuar, sasi të vogla gjaku mund të rrjedhin nga zorrët, duke shkaktuar anemi.

Kush rrezikon – Ndërsa për shumë njerëz mbetet e rëndësishme të marrin aspirinë çdo ditë, për të tjerët mund të ketë një rrezik në rritje. Në veçanti, rreziku do të ishte i rëndësishëm për ata që vuajnë nga anemia ose sëmundjet inflamatore si artriti ose dështimi kronik i veshkave.

Të dhënat nga studimi – Sipas studiuesve, 20 përqind e atyre që marrin aspirinë kanë më shumë gjasa të jenë anemikë sesa ata që nuk e marrin. Katër përqind e të moshuarve që marrin aspirinë çdo ditë pritet të zhvillojnë anemi brenda pesë viteve, të paktën sipas studimit. /Shqip.com