Nivel tjetër i trajtimit të IVF: Çfarë është në dispozicion për të ardhmen? - Gazeta Express

Lajme

Gazeta Express

10/08/2020 13:06

Nivel tjetër i trajtimit të IVF: Çfarë është në dispozicion për të ardhmen?

Lajme

Gazeta Express

10/08/2020 13:06

Vështrim nga një ekspert i IVF i cili kurrë nuk thotë “e pamundur”

Imagjinoni një të ardhme ku sistemi riprodhues i njeriut mund të rindizet nga qelizat burimore dhe trajtimi i infertilitetit ndihmohet nga inteligjenca artificiale për të siguruar shtatzëni të suksesshme për çifte që nuk arrijnë të ngjizen natyrshëm. Këto komplote të trillimeve shkencore janë tashmë duke arritur në disa nga qendrat më të mira riprodhuese në të gjithë botën, thotë profesori Dr. Ercan Bastu, specialist i infertilitetit në Spitalin Acibadem Fulya në Stamboll, Turqi. Në botën moderne, ku familjet kanë tendencë të shtyjnë prindërinë deri në përmbushjen e qëllimeve të tyre të karrierës ose qëllimeve personale, zgjidhjet mjekësore janë duke u zhvilluar për të përmbushur nevojat e tyre për ndryshim.

Gjysma e pacientëve me IVF janë të moshës 40+

Çështjet e fertilitetit prekin mesatarisht 10-15% të të gjitha çifteve. Rekomandohet të shihni një mjek kur përpiqeni rregullisht të krijojnë një fëmijë për të paktën një vit, në rast se gruaja është nën moshën 35 vjeç. Nëse partnerja femër është mbi 35 vjeç, atëherë 6- muaj përpjekje janë të mjaftueshme përpara se të konsultoheni me një specialist për disa teste dhe vlerësime.

Kohët e fundit, pacientët mbi 40 vjeç bëhen grupi më i përhapur i kandidatëve për fekondim invitro (IVF). Prof. Ercan Bastu shpjegon: “Për shembull, muajin e kaluar gjysma e pacientëve të mi ishin mbi 40 vjeç. Shumë gra shtyjnë shtatzëninë dhe kjo është arsyeja pse ato nuk kanë fëmijë. Është padyshim më e vështirë për ta që të kenë sukses sepse gjetja e oociteve të cilësisë dhe numrit të mirë nuk është aq e lehtë krahasuar me një moshë më të re.”

Vetëm IVF nuk është e mjaftueshme, teknikat e reja dalin në dritë

Në mjedisin tonë të ndryshueshëm, specialistët më të mirë në riprodhimin e asistuar po përshtaten me realitetin e ri, duke eksploruar mundësi të reja trajtimi. Teknologjia vjen në ndihmë me pajisje moderne, siç është embrioskopi që lejon gjurmimin e zhvillimit dhe cilësisë së embrioneve. Testet gjenetike (PGD) lejojnë të vlerësojnë gjenetikën e embrioneve dhe të identifikojnë çdo anomali që mund të pengonte një shtazani të suksesshme.

Një mundësi e re trajtimi është në dispozicion edhe për burrat që nuk kanë qeliza të pjekura të spermës – një gjendje e quajtur azoospermia që më parë shoqërohej me pak ose aspak shanse për sukses në trajtimin e IVF. Një teknikë e përparuar e quajtur ROSI ndihmon në aktivizimin e qelizave spermatozoide me stimulim elektrik, shpjegon Prof. Bastu i cili është ndër të parët që ka aplikuar metodën e re në Acibadem. “Për gratë që nuk kanë rezerva të mjaftueshme të vezoreve për trajtim, ne mund të përdorim disa mënyra të reja trajtimi për të marrë oocitet me cilësi të mirë, si plazma e pasur me trombocite (PRP) ose qelizat burimore. Tani jemi duke punuar për marrjen e aprovimit nga Ministria e Shëndetësisë për qelizat burimore, “shton eksperti i fertilitetit.

Qasje gjithëpërfshirëse ndaj trajtimit të infertilitetit

Riprodhimi i suksesshëm i asistuar kërkon një kuptim të mirë të kushteve shëndetësore që pengojnë shtatzëninë. Kjo është arsyeja pse një qasje gjithëpërfshirëse është thelbësore, thotë Prof. Ercan Bastu, zhvillimi i karrierës të së cilit përfshin një master-klasë në embrionologjinë klinike në Universitetin e Leeds, në Mbretërinë e Bashkuar; master-klasë e përparuar e endoskopisë në Universitetin e Surrey në Mbretërinë e Bashkuar, si dhe disa hulumtime shkencore në Universitetin e Harvardit në Sh.B.A.

Arsyeja e dështimeve të IVF nuk mund të përcaktohet në të gjitha rastet, por testet shtesë dhe ndryshimi i llojit të trajtimit mund të ndihmojë në përmirësimin e rezultateve. Endometrioza, tubat e bllokuar të fallopit, miomat dhe anomalitë e mitrës që duhet të korrigjohen me histeroskopi janë disa shembuj të kushteve që kanë nevojë për një operacion të mirë. Me trajtimin e duhur, këta pacientë mund të jenë në gjendje të mbesin shtatzënë natyrshëm, pa riprodhim të asistuar. Në ditët e sotme, teknikat laparoskopike dhe operacionet e ndihmuara nga robotët i bëjnë operacionet më të sigurta se kurrë më parë.

Çfarë e bën një klinikë IVF të mirë?

Cilësia e shërbimit dhe rehatia e pacientëve janë parakushtet kryesore për IVF të suksesshme, thotë Prof. Ercan Bastu. “Ne kemi një cilësi të mirë, kjo është gjëja kryesore. Ne jemi një klinikë e azhurnuar dhe kemi shumë hulumtime në lidhje me infertilitetin. Zakonisht kemi teknologjinë më të fundit në laboratorin tonë, dhe ne zakonisht kemi zhvillimet më të fundit në mjekësi; ne mund të blejmë, dhe mund t’i përdorim. Cdo gjë që është e re në Evropë ose SHBA, ne e kemi marrë dhe mund ta përdorim. Shkalla jonë e suksesit është e ngjashme dhe mbase më e lartë kur krahasohet me vendet tjera. Kjo është arsyeja pse pacientët zakonisht janë të kënaqur me trajtimin e tyre. ”

Ajo që i bën pacientët e kënaqur është që pyetjet e tyre përgjigjen në detaje dhe ata ndjehen të rehat edhe pse janë larg shtëpisë gjatë trajtimit. Në Acibadem, udhëtimi i tyre fillon me një bisedë të hollësishme – qoftë në anglisht ose në një gjuhë tjetër amtare për çiftin, e ndihmuar nga një përkthyes me përvojë. Pastaj, kryhet një ultrazë, rezultatet e provës vlerësohen dhe u prezantohet dhe shpjegohet pacientëve një hartë rrugore për trajtim. Gjatë trajtimit, çiftet mund t’i bëjnë pyetjet e tyre direkt mjekut, i cili zakonisht ndan numrin e tij të telefonit për rehatinë e pacientëve.

IVF si një histori me përfundim të lumtur

Prof. Ercan Bastu ka qindra histori të lumtura në karrierën e tij, por një prej tyre ai e kujton më qartë – ai thotë se kjo histori ndryshoi qasjen e tij ndaj pacientëve një herë e përgjithmonë.

“Ata erdhën tek unë aq të trishtuar, gati duke qarë dhe më thanë që donin një fëmijë. Gruaja ishte 46 vjeç, kështu që unë u thashë atyre: Unë nuk mund të bëj një procedurë IVF për ju, është pothuajse e pamundur, mos harxhoni kohë dhe para. Atëherë gruaja më tha që ata kishin pasur një djalë, 19 vjeç, dhe e kishin humbur atë 2 muaj më parë. Ai gjithmonë kishte dashur një vëlla ose motër dhe ata donin ta provonin, edhe nëse nuk kishin ndonjë shans. Unë i thashë: mirë, nëse i kuptoni shanset tuaja, le ta provojmë. Gruaja kishte vetëm një oocitë dhe ne e morëm atë. Në të njëjtën ditë burri duhej të jepte spermë, por ai nuk mund ta bënte sepse pas vdekjes së djalit të tij, ai kishte filluar të pijë alkool. Ne u deshëm ta ngrinim oocitin. Gruaja erdhi përsëri 2 muaj më vonë dhe më tha që donte të provonte përsëri. Kemi 2 oocite por këtë herë cilësia e tyre ishte jo mirë. Dy muaj më vonë ajo erdhi përsëri, ajo ishte 47 vjeç. Ajo insistoi të provojmë përsëri dhe ne u përpoqëm. Këtë herë kemi pasur 2 oocite, dhe unë mora atë që kishim ngrirë herën e parë. Burri arriti të jepte spermë kësaj here. Kishim një embrion me një cilësi mesatare; Unë bëra transferimin dhe ajo mbeti shtatzënë. Dy muaj më parë ajo lindi një djalë. Dhe shiko fotot sipër tryezës time – nuk ka fotografi të pacientëve, vetëm një dhe kjo është ai. Kjo është e pabesueshme, fëmija im! Tani unë kurrë nuk them “e pamundur”: nëse ata thonë se duan të provojnë, unë vetëm filloj të provoj. Një është një, por prapë mund të ndihmojë ”.

email: [email protected]

tel: +383 (0) 38 234 004, + 383 (0) 49 563 400