Nga dashuria te dhimbja, shtatë fazat e rikuperimit pas një ndarje - Gazeta Express
string(65) "nga-dashuria-te-dhimbja-shtate-fazat-e-rikuperimit-pas-nje-ndarje"

Fun

Gazeta Express

25/01/2023 21:56

Nga dashuria te dhimbja, shtatë fazat e rikuperimit pas një ndarje

Fun

Gazeta Express

25/01/2023 21:56

Pas një ndarjeje, ju filloni të keni ndjenja të ndryshme, dhe është e vështirë të përballesh me të vërtetën.

Më pas vjen trishtimi i pashmangshëm.

Lexo Edhe:

Meqenëse çdo histori dashurie është unike, rikuperimi pas ndarjes nuk është i njëjtë për të gjithë.

Megjithatë, psikologët dallojnë 7 faza të zakonshme të pikëllimit, disa që mund t’i kaloni, ose në rastin tuaj, ato mund të zgjasin për një kohë të gjatë…

Kërkimi i përgjigjeve

Faza e parë përshkohet me përpjekje për të kuptuar se çfarë ndodhi dhe pse-të për të gjetur përgjigje. Kjo mund të jetë veçanërisht e rëndësishme nëse ndarja ishte e papritur dhe ndiheni të refuzuar.

Gjatë kësaj periudhe, është e zakonshme të shikoni prapa dhe të shqyrtoni veprimet tuaja, mendoni për faktorët e jashtëm që mund të kenë kontribuar në ndarjen ose përpiqeni të kuptoni sjelljen e partnerit tuaj.

Ju mund të pyesni veten: Ku gabova? A kërkova shumë? Çfarë çoi në pikën kthese? Është joshëse të luash detektiv, por në një moment duhet të ndalesh dhe të vazhdosh.

Mohimi

Gjatë fazës së mohimit, mund të mendoni për pajtimin ose të përpiqeni të gjeni arsyet pse partneri juaj nuk mund të jetë më me ju.

Arsyet mund të duken kështu: Ai thjesht nuk është gati për një lidhje. Ai do të kthehet kur të shohë se sa shumë i mungoj. Atij i duhet vetëm kohë për t’i kuptuar gjërat. Faza e mohimit sillet rreth shmangies, një mekanizëm përballues me të cilin ju i rezistoni procesit të pranimit të përfundimit të marrëdhënies.

Negocimi

Në këtë fazë, ju mendoni për mënyrat për të rregulluar marrëdhënien, madje edhe se si ta zhvendosni fajin për ndarjen mbi veten tuaj. Ishte e paarsyeshme që unë të kërkoja “atë diçka” nga partneri im. Nuk duhej të bëja diçka që e dija që asaj/atij nuk i pëlqente. Do të korrigjoni atë që e konsideroni të gabuar, do të bëni gjithçka për ta rikthyer partnerin. Ju madje mund të kërkoni të bëheni miq ose të bëni impulsivisht angazhime që nuk mund t’i përmbushni.

Gjatë kësaj faze është e zakonshme të ndjeni një ndjenjë të papritur qartësie, megjithëse shpesh është një ndjenjë e rreme, duke pasur parasysh emocionet që lidhen me pikëllimin, kjo ju bën t’i drejtoheni partnerit tuaj dhe të kërkoni falje për gabimet tuaja…

Kthimi

Kjo është një ndjenjë që ju godet rëndë pasi përfshin intimitetin emocional ose fizik me partnerin tuaj, kjo ndodh kur ju dhe partneri juaj flisni në telefon ose takoheni pas një ndarjeje. Ndoshta u shkruani një letër ose dërgoni një mesazh të dehur duke kërkuar një bisedë.

Kjo fazë është një përpjekje për të lehtësuar dhimbjen e një marrëdhënieje të prishur. Megjithatë, lehtësimi është shpesh i përkohshëm.

Pasi ta shihni partnerin tuaj, mund t’ju mungojë edhe më shumë se më parë. Rikthimi mund të shkaktojë ndjenja konfuzioni, keqardhjeje, lëndimi dhe trishtimi dhe mund të çojë në fazën tjetër të rikuperimit, zemërimin.

Zemërimi

Zemërimi mund të jetë i vështirë si formimi i një grushti dhe nevoja për të goditur diçka ose të bërtiturit në zemërim.

Kjo fazë shpesh përfshin përpunimin e veprimeve lënduese të partnerit tuaj. Ju mund të jeni të zemëruar që ish-partneri juaj u nda me ju ose se ai ju tradhtoi në një farë mënyre.

Ndoshta zemërimi është i rrënjosur në kombinimin e sjelljeve që çuan në ndarje. Zemërimi pas ndarjes mund të jetë i rrënjosur edhe në shumë ndjenja të tjera, duke përfshirë keqardhjen dhe xhelozinë.

Trishtim

Sapo zemërimi të qetësohet, ju mund të pushtoheni nga nostalgjia, trishtimi dhe zbrazëtia. Të gjitha këto emocione nuk janë vetëm normale, por edhe të shëndetshme. Në fund të fundit, keni humbur dikë që ishte i rëndësishëm për ju.

Gjatë kësaj faze, ju mund të filloni të përpunoni pikëllimin e lamtumirës me një të dashur. Hidhërimi mund të jetë dobësues dhe shpesh shkakton ndjenja të dëshpërimit.

Edhe pse miqtë dhe familja mund t’ju mbështesin gjatë kësaj kohe, merrni parasysh të shihni një profesionist të shëndetit mendor për ndihmë shtesë.

Pranimi

Pranimi është drita në fund të tunelit, faza e fundit pas një ndarjeje. Pasi ka kaluar ca kohë nga përfundimi i lidhjes, mund të pajtoheni me faktin që partneri juaj nuk është më i juaji.

Ju mund të ndjeni ende trishtim dhe zemërim, por emocionet tuaja nuk ju pengojnë si dikur. Gjatë kësaj kohe, mund të konsideroni të dilni përsëri në takime ose të merrni pjesë në aktivitete dhe hobi që fillimisht i keni shmangur. /abcnews.al