Neuronet fillojnë të humbasin në të 30-at, eksperti i njohur flet për humbjen e kujtesës - Gazeta Express
string(87) "neuronet-fillojne-te-humbasin-ne-te-30-at-eksperti-i-njohur-flet-per-humbjen-e-kujteses"

Neuronet fillojnë të humbasin në të 30-at, eksperti i njohur flet për humbjen e kujtesës

Shneta tjera

Gazeta Express

05/12/2023 20:31

Humbja e kujtesës mund të konsiderohet normale, veçanërisht me moshën

Këtë ka pohuar për HuffPost Carmen Carrión, një neuropsikolog dhe një asistent profesor i neurologjisë në Shkollën e Mjekësisë në Yale. “Këtu është një fakt shumë dëshpërues. Ne fillojmë të humbasim neuronet në të 30-at”, tha Dr.Michael Rosenbloom, një neurolog në Qendrën e Kujtesës dhe Shëndetit të Trurit në UW Medicine në Uashington.

Lexo Edhe:

Me kalimin e kohës, ne bëhemi më pak efikas në të mësuarit dhe të kujtuarit dhe për mua, pothuajse ndihet si ky cikël jetësor, kur je i ri dhe je student, duhet të mësosh më shumë informacion dhe ato sisteme duhet të funksionojnë në të gjithë cilindrat, por kur plakeni, është më pak kritike.

Megjithatë, forma të caktuara të humbjes së kujtesës janë jonormale dhe mund të jenë tregues të çështjeve më të mëdha. Me kalimin e kohës, gjëra të tilla si telefonat celularë, kompjuterët dhe madje edhe makinat kërkojnë një edukim shtesë. Nëse zbuloni se keni vështirësi të mësoni diçka të re, kjo mund të jetë shqetësuese.

Mund të jetë një shenjë shqetësuese nëse detyrat e përditshme që dikur ishin të lehta tani janë sfiduese. Nuk mund të pritet që të mbani mend çdo bisedë të vetme që keni pasur ndonjëherë dhe nuk duhet të shqetësoheni nëse i harroni bisedat herë pas here. Cili është shkaku për shqetësim?

Duke harruar menjëherë diskutimet.

Është krejtësisht normale të humbasësh herë pas here, si për shembull kur eksploron një vend të ri. Por humbja në vende të njohura ndonjëherë mund të jetë një shenjë e humbjes jonormale të kujtesës. Harresa nuk është gjithmonë sinonim i diçkaje negative.

“Harresa është e rëndësishme”, shpjegon neurologu Andrew Budson dhe neuroshkencëtarja Elizabeth Kensinger. Në një intervistë për “The Gazette”, ata japin disa këshilla me të cilat mund të kujtojmë atë që na nevojitet. Kesinger thotë se të mos harrosh do të ishte “joefikase”. Ajo shpjegon se kujtesa është një proces aktiv dhe i mundimshëm, i cili kërkon një përpjekje për ta rindërtuar. Kesinger shton gjithashtu se nuk ka aftësi për të kujtuar pa mundim.