Nëse vuani nga depresioni, këto ushtrime janë për gratë dhe burrat - Gazeta Express
string(65) "nese-vuani-nga-depresioni-keto-ushtrime-jane-per-grate-dhe-burrat"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

03/06/2024 20:43

Nëse vuani nga depresioni, këto ushtrime janë për gratë dhe burrat

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

03/06/2024 20:43

Depresioni është një sëmundje serioze që duhet trajtuar siç duhet, dhe studimet tregojnë se disa metoda mund të ndihmojnë në uljen e simptomave dhe kontrollin e gjendjes së përgjithshme.

Ushtrimi dhe depresioni

Lexo Edhe:

Rezultatet e një meta-analize të re të 218 studimeve klinike tregojnë se stërvitja është një trajtim efektiv për depresionin si kur praktikohet vetëm ose në kombinim me terapi dhe mjekim. Sipas këtyre raporteve, ecja, vrapimi, joga dhe trajnimi i forcës mund të zvogëlojnë simptomat e depresionit më shumë se format e tjera të stërvitjes. Gjithashtu, stërvitja me një intensitet më të lartë prodhon rezultate më të mira pavarësisht se sa kohë ushtrohet një person.

Depresioni është në rritje: Çfarë tjetër mund të ndihmojë me terapinë konvencionale?

Depresioni është në rritje në popullsinë e botës dhe statistikat thonë se rreth 18 milionë të rritur në Shtetet e Bashkuara janë diagnostikuar me depresion në një moment të jetës së tyre. Mjekimi dhe psikoterapia funksionojnë mirë për njerëzit me depresion dhe janë linja e parë e trajtimit. Por jo të gjithë ata që kanë nevojë për ndihmë janë në gjendje të marrin kujdes shëndetësor.

Ndërsa udhëzimet klinike në Shtetet e Bashkuara dhe vende të tjera rekomandojnë ushtrimin si një ndihmës ndaj trajtimeve parësore, autorët e studimit kërkuan sqarime të disa mospërputhjeve dhe paqartësive në rekomandimet aktuale. Dëshira e tyre ishte të propozonin modele të reja që mund të ishin të dobishme.

Gjetjet e studimit mund të ndihmojnë në ofrimin e një kuadri për udhëzimet e ardhshme

Ne zbuluam se stërvitja e zvogëlon depresionin në nivele të krahasueshme me trajtimet “standarde të artë” siç është terapia konjitive e sjelljes. Mund të jemi të sigurt se këtu ka një marrëdhënie shkak-pasojë – tha Dr. Michael Notel, autori kryesor i studimit dhe lektor i lartë i psikologjisë në Universitetin e Queensland, Australi.

Më shumë se 14,000 pjesëmarrës u anketuan në lidhje me marrëdhënien midis depresionit dhe stërvitjes. Vëmendje e veçantë i kushtohet ecjes, vrapimit, jogës, stërvitjes së forcës, tai chi dhe qigong. Ekipi zbuloi se të gjitha ushtrimet ishin “të toleruara mirë” dhe efektive vetëm ose në kombinim me terapi dhe mjekim. Ecja, vrapimi, joga dhe stërvitjet e forcës kanë treguar përfitimet më të mëdha. Vrapimi dhe stërvitja me intervale janë më efektive.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se ushtrimet më intensive kishin një efekt më të madh në humor, pavarësisht nga kohëzgjatja e stërvitjes. Sidoqoftë, ushtrimet me intensitet më të ulët gjithashtu sollën përmirësime. Studimi ka kufizimet e zakonshme, theksojnë autorët, të tilla si një numër i vogël pjesëmarrësish dhe rreziku i paragjykimit.

Çfarë fshihet pas efektit të ushtrimeve?

Trajnimi i forcës duket se ofron më shumë përfitime për gratë, kanë gjetur studiuesit. Yoga dhe ushtrimet qigong kishin një efekt më të theksuar te burrat. Dr. Notel beson se këto dallime mund të jenë rezultat i prezantimit të rutinave të reja përmes ushtrimeve specifike për grupin.

–Një pjesë e madhe e trajtimit të depresionit është thyerja e cikleve të padobishme që na mbajnë të mbërthyer në atë gjendje. Bërja e diçkaje krejtësisht të ndryshme nga ajo që jeni mësuar do t’ju ndihmojë t’i thyeni ato cikle dhe “të çliroheni”. Ne nuk e dimë saktësisht se si stërvitja lehtëson depresionin. Një nga mënyrat se si ndikon ndoshta është duke ndryshuar ekuilibrin e neurotransmetuesve në tru – thotë doktor Michael Notel.

Si të zgjidhni një model ushtrimesh ideale?

–Ushtrimi ideal për njerëzit që luftojnë me depresionin varet nga rutina e tyre aktuale – thotë Rachel Goldberg, terapiste, trajnere personale dhe instruktore fitnesi.

Ndërsa ndryshimi i rutinës suaj të stërvitjes mund të ofrojë përfitime për ushtruesit me përvojë, ata që nuk ushtrojnë do t’i shohin përfitimet sapo të fillojnë.

Michael Notel thekson se njerëzit me depresion mund të përfitojnë më shumë nga një program ushtrimesh që “u jep atyre të paktën pak presion”. Megjithatë, Urlik Viuk thekson rëndësinë e konsultimit me një profesionist shëndetësor përpara se të ndryshoni ose të filloni një rutinë ushtrimesh. /Shqip.com