Nëse mendoni se vetëm burrat gërhasin, gaboheni! - Gazeta Express
string(46) "nese-mendoni-se-vetem-burrat-gerhasin-gaboheni"

Nëse mendoni se vetëm burrat gërhasin, gaboheni!

Shneta tjera

Gazeta Express

04/01/2024 20:36

Kjo është kryesisht për shkak të faktit se mjekët shpesh mbështeten në gërhitjen e vetë-raportuar dhe burrat kanë më shumë gjasa të kërkojnë ndihmë për gërhitjen

Pothuajse të gjithë gërhijnë herë pas here dhe kjo ndodh në rreth 40% të grave të rritura dhe 57% të burrave të rritur. Megjithatë, sipas Shoqatës Britanike të Gërhitës dhe Apnesë së Gjumit, studimet kanë zbuluar se burrat kanë dy herë më shumë gjasa të referohen për një studim gjumi sesa gratë. Kjo është kryesisht për shkak të faktit se mjekët shpesh mbështeten në gërhitjen e vetë-raportuar dhe burrat kanë më shumë gjasa të kërkojnë ndihmë për gërhitjen. Gratë nga ana tjetër priren të mos raportojnë simptomat e tyre të gërhitjes, shpesh për shkak të sikletit ose turpit.

Lexo Edhe:

Dhe këtu qëndron çështja. Hulumtimi i bërë nga Akademia Amerikane e Mjekësisë së Gjumit (AASM) zbulon se apnea e gjumit është e padiagnostikuar në më shumë se 90% të grave me apnea të moderuar deri në të rëndë të gjumit. Me sa duket, gratë shpesh përjetojnë simptoma të ndryshme të apnesë së gjumit ose OSA sesa burrat, si lodhja e ditës, dhimbje koke dhe depresioni dhe trajtohen për këto simptoma, në vend të shkakut kryesor të apneas së tyre të gjumit.

Për më tepër, një studim i fundit i botuar në Journal of Clinical Sleep Medicine zbuloi se gratë që raportojnë gërhitjen e tyre shpesh nënvlerësojnë nivelin e tyre të gërhitjes. Gjetjet treguan se megjithëse nuk u gjet asnjë ndryshim objektiv në intensitetin e gërhitjes midis grave dhe burrave, kishte një mospërputhje të konsiderueshme në vëllimin e vetë-raportuar të gërhitjes.

Kjo mund të jetë një nga pengesat që i pengon gratë të arrijnë klinikat e gjumit dhe të marrin diagnozën dhe kujdesin e duhur. Dhe nuk përmirësohet me moshën. Të dhënat nga Cikli i Gjumit tregojnë se gratë gërhijnë më shumë ndërsa rriten: nga mesatarisht 8 minuta e 30 sekonda në moshën 18-24 vjeç në 25-30 minuta më shumë pas moshës 45+.