Në Kalendar / Virginia Woolf - Gazeta Express
string(28) "ne-kalendar-virginia-woolf-2"

Në Kalendar / Virginia Woolf

Arte

Gazeta Express

28/03/2023 15:36

Më 28 mars 1941 u nda nga jeta Virginia Woolf, romanciere, tregitmare, eseiste dhe kritike angleze. Lindi në vitin 1882.

Virginia Woolf (1882–1941) njihet si një nga shkrimtaret më novatore të shekullit të 20-të. Ndoshta më i njohur si autorja e “Mrs Dalloway (1925) dhe “To the Lighthouse” 1927), ajo ishte gjithashtu një shkrimtare e eseve, ditarëve, letrave dhe biografive.

Lexo Edhe:

Si në stil ashtu edhe në temë, puna e Woolf-it kap botën në ndryshim të shpejtë në të cilën ajo punonte, nga transformimet në rolet gjinore, seksualitetin dhe klasën te teknologjitë si makinat, aeroplanët dhe kinemaja. E ndikuar nga shkrimtarët dhe artistët kryesorë të periudhës si Marsel Proust, Igor Stravinsky dhe post-impresionistët, vepra e Woolf eksploron motivet kryesore të modernizmit, duke përfshirë nënndërgjegjen, kohën, perceptimin, qytetin dhe ndikimin e luftës. Teknika e saj e ‘rrjedhës së ndërgjegjes’ i mundësoi asaj të portretizonte jetën e brendshme të personazheve të saj dhe të përshkruante gjurmët e kujtesës si montazh.

Përveç shkrimit të saj, Woolf pati një ndikim të konsiderueshëm në jetën kulturore rreth saj. Shtëpia botuese që ajo drejtonte me bashkëshortin e saj Leonard Woolf, Hogarth Press, u krijua fillimisht në Richmond dhe më pas në Bloomsbury të Londrës, një zonë pas së cilës është emëruar ‘Bloomsbury Set’ i artistëve, shkrimtarëve dhe intelektualëve. Shtëpia e Woolfit ishte një qendër për disa nga aktivitetet kulturore më interesante të kohës dhe botimet e Hogarth Press përfshinin libra nga shkrimtarë si TS Elliot, Sigmund Freud, Katherine Mansfield, EM Froster dhe vetë Woolfs.

E lindur në Virginia Adeline Stephen në 1882, prindërit e saj ishin Leslie Stephen (1832–1904), themeluesi i Oxford Dictionary of Biography, dhe gruaja e tij e dytë, Julia Duckworth (1846–1895). Babai i Woolfit – i cili më vonë u shpall kalorës për shërbimet në letërsi – i dha asaj drejtimin e bibliotekës së tij të madhe. Nëna, babai dhe vëllai i saj vdiqën me shpejtësi dhe ajo vuajti nga shëndeti i dobët mendor për pjesën më të madhe të jetës së saj, duke kryer vetëvrasje në vitin 1941.