Ndotja e ajrit në situatë kritike, OBSH: Po i vret afro 7 milionë njerëz çdo vit - Gazeta Express

Lajme

Gazeta Express

23/09/2021 14:33

Ndotja e ajrit në situatë kritike, OBSH: Po i vret afro 7 milionë njerëz çdo vit

Lajme

Gazeta Express

23/09/2021 14:33

Ndotja e ajrit është një nga kërcënimet më të mëdha mjedisore që kanosin jetën e miliona njerëzve. Së fundmi, OBSH deklaroi se të paktën 7 milionë njerëz vdesin thuajse çdo vit si pasojë e ndotjes së ajrit.

Ndryshe nga të rritur, OBSH thekson se vdekjet e tilla te fëmijët janë më të pakta, sikurse edhe shfaqja e sëmundjeve të tilla si: zvogëlimi i rritjes, probleme me mushkëritë, infeksionet e frymëmarrjes dhe astma e rënduar.

Lexo Edhe:

Njëkohësisht OBSH ka dhënë edhe udhëzime të cilat duhet të ndiqen nga të gjitha vendet e botës për të rritur cilësinë e ajrit.

“Udhëzimet Globale të Cilësisë së Ajrit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë ofrojnë dëshmi të qarta të dëmit që ndotja e ajrit shkakton në shëndetin e njeriut, në përqendrime edhe më të ulëta nga sa ishte kuptuar më parë,” tha OBSH në një deklaratë.

Që nga azhurnimi i fundit global i OBSH -së në 2005, ka pasur një rritje të dukshme të provave që tregojnë se si ndotja e ajrit ndikon në aspekte të ndryshme të shëndetit. Për këtë arsye, dhe pas një rishikimi sistematik të provave të grumbulluara, OBSH ka paralajmëruar se tejkalimi i niveleve të reja udhëzuese të cilësisë së ajrit shoqërohet me rreziqe të konsiderueshme për shëndetin.