“Na paguani deri në 14 shkurt”, sulmi ndaj Air Albania, çfarë është LockBit ransomware? - Gazeta Express
string(82) "na-paguani-deri-ne-14-shkurt-sulmi-ndaj-air-albania-cfare-eshte-lockbit-ransomware"

Shqiperi

Gazeta Express

01/02/2023 11:06

“Na paguani deri në 14 shkurt”, sulmi ndaj Air Albania, çfarë është LockBit ransomware?

Shqiperi

Gazeta Express

01/02/2023 11:06

Linja ajrore shqiptare “Air Albania” u sulmua ditën e djeshme nga një grup hakerash me ransomware Lockbit.

Me anë të një shënimi në faqen e tyre më 30 janar, ata kërkuan pagesën e shpërblimit deri më 14 shkurt.

Lexo Edhe:

Por çfarë është ransomware LockBit?

LockBit është një sulm i ri ransomware në një linjë të gjatë sulmesh kibernetike zhvatëse. I njohur më parë si ransomware “ABCD”, ai është rritur që atëherë në një kërcënim unik brenda fushës së këtyre mjeteve të zhvatjes. LockBit është një nënklasë ransomware i njohur si një “kriptovirus” për shkak të formimit të kërkesave të tij për shpërblesë rreth pagesës financiare në këmbim të deshifrimit. Ai fokusohet më së shumti në ndërmarrje dhe organizata qeveritare dhe jo në individë, shkruan AlbEu.com

Sulmet duke përdorur LockBit filluan fillimisht në shtator 2019, kur u quajt “virusi .abcd”. Emri i referohej emrit të shtesës së skedarit të përdorur gjatë kriptimit të skedarëve të viktimës. Objektivat e kaluara të dukshme përfshijnë organizata në Shtetet e Bashkuara, Kinë, Indi, Indonezi, Ukrainë. Për më tepër, vende të ndryshme në të gjithë Evropën (Francë, Mbretëri e Bashkuar, Gjermani) kanë parë sulme.

Objektivat e zbatueshëm janë ato që do të ndihen mjaft të penguar nga ndërprerja për të paguar një shumë të rëndë dhe do të kenë fondet për ta bërë këtë. Si e tillë, kjo mund të rezultojë në sulme të shumta kundër ndërmarrjeve të mëdha nga kujdesi shëndetësor deri te institucionet financiare. Në procesin e vet të automatizuar të verifikimit, duket se gjithashtu me qëllim shmang sulmimin e sistemeve lokale të Rusisë ose të ndonjë vendi tjetër brenda Komonuelthit të Shteteve të Pavarura. Me sa duket, kjo është për të shmangur ndjekjen penale në ato zona.

LockBit funksionon si ransomware-as-a-service (RaaS). Palët e gatshme vendosin një depozitë për përdorimin e sulmeve me porosi me qira dhe për të përfituar sipas një kornize filialesh. Pagesat e shpërblesës ndahen midis ekipit të zhvilluesit LockBit dhe filialeve sulmuese, të cilët marrin deri në ¾ e fondeve të shpërblesës.

Kujtojmë që Air Albania është një sipërmarrje e përbashkët e qeverisë shqiptare dhe turke, e themeluar në vitin 2018 si një partneritet publik-privat.

Partneri themelues Turkish Airlines zotëron 49.12% të aksioneve të transportuesit. Pjesa e mbetur prej 50.88% ndahet midis organit qeveritar shqiptar Albcontrol (10%) dhe kompanisë private shqiptare MDN Investment (41%). /albeu.com