Mungesë banesash në Zvicër, kjo është arsyeja - Gazeta Express
string(44) "mungese-banesash-ne-zvicer-kjo-eshte-arsyeja"

Lajme

Gazeta Express

07/05/2023 14:29

Mungesë banesash në Zvicër, kjo është arsyeja

Lajme

Gazeta Express

07/05/2023 14:29

Problemi shtrihet përtej qyteteve në qytete më të vogla dhe lidhet si me marrjen me qira ashtu edhe me blerjen e shtëpive.

Një raport i publikuar më 4 maj 2023 përmend mungesën e tokës si arsyen kryesore për mungesën e banesave në Zvicër.

Lexo Edhe:

Në 20 vitet ndërmjet 2001 dhe 2021 popullsia e Zvicrës u rrit nga 7.3 në 8.7 milionë, një rritje prej 1.4 milionë banorësh ose 19%. Dhe me emigracionin vjetor neto prej rreth 50,000, ndërtimi i shtëpive të mjaftueshme për të strehuar të gjithë në Zvicër është një sfidë e vazhdueshme, përcjell albinfo.ch.

Sondazhi, i cili synonte të kuptonte situatën e strehimit në qytete dhe komunitetet urbane dhe të fitonte njohuri mbi aktivitetet e politikave të strehimit, zbuloi se dy të tretat e qyteteve dhe zonave urbane kanë shumë pak hapësirë jetese. Mungesa e tokës për të ndërtuar ishte arsyeja kryesore e përmendur për mungesën. Problemi shtrihet përtej qyteteve në qytete më të vogla dhe lidhet si me marrjen me qira ashtu edhe me blerjen e shtëpive. Strehimi i përballueshëm është veçanërisht i pakët, përcjell tutje albinfo.ch.

Raporti, i kryer nga Wüest Partner AG, pyeti 130 anëtarët e shoqatës së qyteteve nga nëntori deri në dhjetor 2022. Në anketë morën pjesë 59 qytete.

Mungesa e banesave të përballueshme prek veçanërisht familjet me fëmijë, veçanërisht familjet me një prind. Situata në qytetet e mëdha me më shumë se 50,000 banorë është veçanërisht e vështirë. Por edhe qytetet më të vogla raportuan mungesën e furnizimit me banesa në këtë segment.

Më shumë se 80% e qyteteve të anketuara thanë se kanë shumë pak tokë ndërtimi të rezervuar. Shumë do të donin të blinin më shumë, por kishin vështirësi për shkak të çmimeve të larta të tregut. Sfida të tjera përfshijnë procedura të ngadalta administrative të kushtueshme për miratimin e ndërtesave dhe mungesën e interesit nga investitorët privatë për të krijuar banesa të përballueshme. Normat më të larta të interesit dhe inflacioni i fundit në sektorin e ndërtimit vetëm sa do t’i shtojnë kësaj sfide.

Ekziston një marrëveshje e përhapur se diçka duhet bërë. 60% e bashkive të anketuara shohin një nevojë të lartë ose shumë të lartë për veprim në nivel federal. Rreth 70% ndajnë këtë vlerësim në qytetet e mesme dhe të mëdha. E drejta e refuzimit të parë për tokën ndërtimore dhe ndërtesat ishte një zgjidhje e mundshme e sugjeruar nga 80% e të anketuarve.

Një tjetër sugjerim popullor është transparenca e qirasë së mëparshme për qiramarrësit e rinj. 70% menduan se kjo do të ulte qiratë. Megjithatë, në përgjithësi, komunat e përshkruan fuqinë e tyre për të ndikuar në tregun e banesave si të ulët.