Mposhtet gripi i shpezëve, lejohet tregtimi në Kosovë - Gazeta Express

Lajme

Gazeta Express

08/07/2021 18:11

Mposhtet gripi i shpezëve, lejohet tregtimi në Kosovë

Lajme

Gazeta Express

08/07/2021 18:11

Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë ka njoftuar se bazuar në vlerësimet profesionale dhe ekzekutive për situatën epizootiologjike në lidhje me paraqitjen e sëmundjes gripi i shpezëve Avian Influenca (H5N8), në Kosovë, me sukses është menaxhuar dhe mposhtur sëmundja.

Sipas njoftimit, pas veprimeve të shpejta profesionale dhe me kohë, është arritur që sëmundja të menaxhohet.

Lexo Edhe:

Kësisoj është shfuqizuar vendimi për ndalimin e tregtimit të shpezëve në Kosovë.

“Rasti i fundit pozitiv i diagnostifikuar nga laboratori i ushqimit dhe veterinarisë është regjistruar më datën 20.06.2021. Tani janë plotësuar kushtet veterinare dhe afatet kohore ligjore për të liruar masat kundër sëmundjes. Më datë 07.07.2021 është mbajtur takim me përfaqësuesit e Shoqatës së Shpezëtarëve të Kosovës, jemi njoftuar për gjendjen e fermave të krijuar nga izolimi, nevojën e lejimit të lëvizjes së shpezëve nga fermat në tregje për t’u mundësuar ciklin e qarkullimit të ripopullimit të fermave me zogj. Mbi të gjitha pas vlerësimeve profesionale për situatën epizootiologjike, respektimit të afatit kohorë ligjorë nga paraqitja e rastit të fundit, AUV ka vendosur për shfuqizimin e vendimit për ndalimin e lëvizjes së shpezëve në Kosovë. Lëvizja dhe tregtimit i shpezëve duhet të bëhet gjithmonë duke respektuar rregullat për transport dhe shitje të përcaktuara me legjislacionin në fuqi. Bazuar në vendimin e AUV, nga sot lejohet lëvizja dhe tregtimi i shpezëve në gjithë territorin e Kosovës. Si Agjenci e Ushqimit dhe Veterinarisë me sukses kemi arritur të ruajmë shëndetin e shpezëve në Kosovë”, thuhet në njoftim.