Mërzia mund të jetë krijuese - Gazeta Express
string(28) "merzia-mund-te-jete-krijuese"

Shneta tjera

Gazeta Express

23/06/2023 22:06

Mërzia mund të jetë krijuese

Shneta tjera

Gazeta Express

23/06/2023 22:06

Prindërit e konsiderojnë si detyrë t’i mbajnë fëmijët të argëtuar dhe të zënë në mënyrë që ata të mos mërziten. Mërzia ka fituar një stigmë të veçantë në shoqërinë amerikane, siç shpjegohet nga profesori i psikologjisë në Universitetin e Floridës, Erin Westgate.

Megjithatë, realiteti është se mërzia është një ndjenjë normale. Hulumtimi i Dr. Westgate fokusohet në natyrën e ankthit, shkaqet e tij dhe efektet e tij në sjelljen njerëzore.

Lexo Edhe:

Ndonëse psikologja paralajmëron se sasia e hulumtimeve për mërzinë tek fëmijët mbetet minimale, ajo beson se mërzia në doza të vogla mund të jetë një mundësi edukative, të ndezë kreativitetin dhe të motivojë fëmijët të kërkojnë forma alternative të argëtimit. “Është po aq e gabuar të mbrosh fëmijët tanë nga mërzia, sa është e gabuar t’i mbrosh ata nga trishtimi apo zemërimi”, thotë Westgate. Mërzia është si një dritë në kroskotin e një makine, që të bën të dish se ajo që po bën tani nuk po të ndihmon, zakonisht sepse është shumë e lehtë ose shumë e vështirë ose e pakuptimtë, përfundon psikologu.

Një mënyrë se si prindërit mund t’i ndihmojnë fëmijët e tyre – veçanërisht nëse janë të vegjël – është t’i mësojnë të bëjnë dallimin midis mërzisë dhe trishtimit, duke përdorur metodën “njihni emocionet”. Kjo teknikë, e shpikur nga psikiatri Dan Siegel, i lejon ekspertët të udhëzojnë fëmijët në mënyrë që ata të mësojnë të njohin emocionet e tyre.

Shumë fëmijë priren të thonë “Jam i mërzitur” kur ndihen të vetmuar, thotë sociologia dhe autorja Katie Hurley, e cila beson se prindërit duhet të flasin me fëmijët për të diagnostikuar siç duhet gjendjen e tyre mendore në atë kohë. Efektive është edhe taktika e “normalizimit” të ndjenjës së mërzisë. “Ne priremi ta trajtojmë mërzinë si një shenjë pakënaqësie ose një thirrje për ndihmë. Është padyshim një ndjenjë e pakëndshme, por nuk është domosdoshmërisht një ndjenjë negative”, vëren Dr. Hurley.

Edhe pse shumë prindër kanë frikë nga efektet e shqetësimit tek fëmijët, për shkak të sjelljes së tyre, kjo kohë e lirë mund t’i shtyjë fëmijët në ndjekje inovative dhe interesante.

Me fëmijët pak më të rritur, Dr. Hurley rekomandon një qasje të ndryshme. “Lërini fëmijët të bëjnë një shëtitje nëpër shtëpi dhe t’ju paraqesin idetë e tyre. “Sapo fëmija të kalojë nga shqetësimi në aktivitet pozitiv, kreativiteti i tij do të shfaqet, si dhe aftësia e tij për zgjidhjen e problemeve dhe çdo tipar njohës”, thotë Dr. Hurley. Sociologu rekomandon gjithashtu që prindërit të shmangin pajisjet elektronike si një metodë për të luftuar ankthin.