Mëngjesi ndër 7 faktorët që rrisin jetëgjatësinë - Gazeta Express
string(48) "mengjesi-nder-7-faktoret-qe-rrisin-jetegjatesine"

Mëngjesi ndër 7 faktorët që rrisin jetëgjatësinë

Ushqimi/Dieta

Gazeta Express

20/11/2023 20:11

Janë të shumtë ata që punojnë në mëngjes dhe nuk zgjohen herët, ndaj janë gjithmonë me nxitim dhe nuk kanë kohë të hanë diçka të shpejtë. Ata mund të mendojnë se po kalojnë disa minuta më shumë në ditë, por, sipas studimeve, ata e kanë gabim – sepse anashkalimi i mëngjesit shkurton jetëgjatësinë.

Mjekët Nedra Belloc dhe Lester Breslow ishin ndër studiuesit e parë që bënë zbulimin:

Lexo Edhe:

Ata kryen një anketë me afro 7000 njerëz që jetojnë në Alameda County, Kaliforni dhe gjetën 7 faktorë që rrisin jetëgjatësinë. Siç e keni marrë me mend tashmë, në mesin e atyre 7 faktorëve që ndikojnë në jetëgjatësinë – është edhe një mëngjes i rregullt.

Njerëzit që morën pjesë në hulumtim dhe nuk hanin mëngjes rregullisht – kishin 50 për qind më shumë rrezik të vdekjes në krahasim me ata që nuk e anashkaluan vaktin e parë në mëngjes. Është interesante se në këtë grup të amerikanëve të moshuar, jetëgjatësia varej po aq nga ngrënia e një mëngjesi të mirë sa edhe nga mos pirja e duhanit dhe ushtrimet e rregullta.

Një tjetër fakt interesant u zbulua në këtë hulumtim, që është se ata që e lënë mëngjesin humbin peshë më lehtë – që është një keqkuptim i madh.

Është e vërtetë që mëngjesi duhet të jetë pjesë e çdo diete për humbje peshe, dhe në shumicën e rasteve është.

Siç ka treguar ky studim, ngrënia e mëngjesit rregullisht na ofron një përfitim tjetër shëndetësor – mund të zvogëlojë rrezikun e sulmit në zemër tek të rriturit. Trombocitet, qelizat e mpiksjes së gjakut të trupit, bëhen më “ngjitëse” në mëngjes para mëngjesit. Kjo rrit tendencën për të formuar mpiksje gjaku gjatë orëve të mëngjesit. Nëse një tromb i tillë shfaqet në enët e gjakut të zemrës, rezultati është një atak në zemër.

Siç pritej bazuar në këtë fiziologji, shumica e sulmeve në zemër ndodhin midis orës 7 të mëngjesit dhe 12 të mëngjesit. Ngrënia e mëngjesit mund të ndihmojë që trombocitet të jenë më pak ngjitëse dhe në këtë mënyrë të zvogëlojë rrezikun e sulmeve në zemër të mëngjesit.

Zakonet e mira të mëngjesit janë gjithashtu thelbësore për efikasitetin maksimal, si mendor ashtu edhe fizik, veçanërisht në orët e mëvonshme të mëngjesit. Njerëzit që hanë mëngjes tregojnë humor më të mirë dhe aftësi të përmirësuara shkencore.