Me në fund shkencëtarët kanë një mendim për përfundimin e Covidit - Gazeta Express
string(65) "me-ne-fund-shkencetaret-kane-nje-mendim-per-perfundimin-e-covidit"

Shneta tjera

Gazeta Express

06/12/2021 22:05

Me në fund shkencëtarët kanë një mendim për përfundimin e Covidit

Shneta tjera

Gazeta Express

06/12/2021 22:05

Shkencëtarët në Universitetin Case Western Reserve, Duke dhe Rutgers kanë identifikuar përbërës në gjenomën e koronavirusit që kanë potencialin të bllokojnë aftësinë e tij riprodhuese.

“Ne arritëm në përfundimin se forma unike e gjenomës së ARN-së së virusit përfaqëson një mundësi për të synuar molekulat e vogla që mund të kenë potencialin për të ngadalësuar aftësinë e virusit për t’u përhapur,” tha Blanton S. Tolbert, Rudolf dhe Susan Rance, profesor i kimisë në Case Western Reserve, një nga studiuesit që drejton projektin.

Lexo Edhe:

Amanda Hargrove, një profesoreshë e kimisë në Universitetin Duke, tha në një deklaratë për shtyp se dokumenti ofron potencial terapeutik të pashfrytëzuar për të luftuar COVID-19.

“Këto janë molekulat e para me aktivitet antiviral për të synuar viruset e ARN-së, kështu që është një mekanizëm krejt i ri në këtë kuptim,” tha ajo.

Studiuesit kanë vënë në dukje gjithashtu se zbulimi mund të çojë në trajtim për viruse të tjera të ardhshme.

Ata zbuluan se sythe dhe zgjatimet e ARN-së që identifikuan mbetën të pandryshuara nga evolucioni i koronaviruseve të lidhura te lakuriqët, minjtë dhe njerëzit, duke përfshirë ato që shkaktuan epidemitë SARS dhe MERS.

Për të infektuar qelizat, koronavirusi duhet të depërtojë, të jep udhëzimet e tij gjenetike në formën e ARN-së dhe të rrëmbejë makinerinë molekulare të asaj qelize për të bërë kopje të reja të vetvetes.

Qeliza e infektuar bëhet një fabrikë virusesh, duke lexuar 30.000 “germa” nukleotide të kodit gjenetik të virusit dhe duke lëshuar proteinat e nevojshme për t’u shumuar dhe përhapur virusi.

Shumica e barnave antivirale, duke përfshirë remdesivirin dhe molnupiravirin, të vetmet medikamente antivirale të miratuara ose që konsiderohen nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA-së për t’u miratuar për mbrojtjen kundër COVID-19, funksionojnë duke u lidhur me këto proteina.

Por shkencëtarët dhe ekipi i tyre kanë marrë një qasje të ndryshme.

Ata identifikuan molekulat e para që mund të synojnë palosjet e zinxhirëve të ARN-së që janë në strukturën komplekse 3D të vetë gjenomit viral.

Studimi i ri bazohet në kërkimin e kryer për herë të parë nga profesor Hargrove, profesor Tolbert dhe të tjerë në vitin 2020.

Ekipi ka hulumtuar tashmë kandidatët e mundshëm për barna për të luftuar një virus tjetër ARN – enterovirus 71, një shkak i zakonshëm i sëmundjes së duarve, këmbëve dhe gojës te fëmijët.

Grupi identifikoi një klasë molekulash të vogla të quajtura amiloride që mund të lidhen me palosje të ngjashme me kapëse flokësh në materialin gjenetik të virusit dhe të pengojnë riprodhimin e tij.

Duke përdorur modelimin kompjuterik dhe një teknikë të quajtur spektroskopia e rezonancës magnetike bërthamore, studiuesit ishin në gjendje të analizonin këto struktura 3D të ARN-së dhe të përcaktonin se ku lidhen përbërjet kimike.

Studiuesit janë duke pritur për një patentë për metodën e tyre dhe synojnë të modifikojnë përbërjet për ta bërë atë më të fortë, dhe më pas të kryejnë testime te kafshët “për të parë nëse ky mund të jetë një kandidat i mundshëm për ilaçin”, tha Hargrove, sipas Technology.

Gjetjet e tyre u publikuan në revistën Science Advances.