Mbi 700 aplikime në ditë për pasaporta - Gazeta Express

Ballina

Gazeta Express

18/02/2020 9:50

Me i fundit

Mbi 700 aplikime në ditë për pasaporta

Ballina

Gazeta Express

18/02/2020 9:50

Ministria e Punëve të Brendshme diskutoi dje në një mbledhje emergjente që pesëmbëdhjetë mijë aplikantë duhet të marrin së pari një pasaportë, pasi janë vetëm katër mijë forma të pasaportave në dispozicion, përcjell GazetaExpress.

A janë qytetarët me nevoja urgjente mjekësore, njerëz me biznese dhe punë jashtë vendit, punëtorë mysafirë që kthehen në Maqedoni vetëm për të rinovuar pasaportën e tyre të skaduar, profesorë dhe ekspertë me kongrese dhe simpoziume ndërkombëtare të planifikuar, apo studentë që studiojnë në fakultete botërore? Deficiti do të godasë në xhepat e tyre dhe nervat dhe qytetarët që kanë paguar për udhëtime, pasi nuk ka pasaporta, dhe kërkesat rriten me çdo ditë që kalon. Ministria e Brendshme merr 700 aplikime për pasaporta çdo ditë, dhe procedura e urgjencës për marrjen e një pasaporte është në një “moratorium”. Deri në fund të marsit, vetëm 4,000 qytetarë do të jenë në gjendje të marrin pasaportat e tyre në procedurë të rregullt.

Shumë qytetarë të revoltuar që kanë aplikuar për pasaporta në mënyrë të rregullt, braktisin me dëshpërim sportelet e tyre në një “pasaportë”, pasi zyrtarët i njoftojnë ata se pasaportat e tyre nuk janë lëshuar. Një problem shtesë është se pasi një qytetar të aplikojë për pasaportë rregullisht, ai nuk mund të ndryshohet në një procedurë “emergjence”.

“Kriza e pasaportave” erdhi sepse shabllonet e pasaportave ishin zhdukur në kohë, dhe Ministri Nake Shulev dhe Kryeministri teknik Oliver Spasovski (ish Ministër i Brendshëm) po zhvendosnin topin mbi atë që duhej të bënte urdhrin. Spasovski dyshohet se bëri një angazhim për të kontaktuar kancelaren gjermane Angela Merkel në lidhje me format e porositura nga furnizuesi gjerman Veridos për të mbërritur të paktën 10 ditë më herët, ose në mesin e marsit, njoftoi portali “Dua të them”. Kompania furnizuese Veridos është 40 përqind në pronësi të shtetit gjerman. Sipas ekspertëve, kriza e pasaportave në ministrinë e brendshme është baza për rritjen e korrupsionit në institucion./GazetaExpress/

Besmir Lika