Marrja e multivitaminëve të përditshme dhe anët pozitive të tyre - Gazeta Express
string(64) "marrja-e-multivitamineve-te-perditshme-dhe-anet-pozitive-te-tyre"

Ushqimi/Dieta

Gazeta Express

19/07/2023 19:23

Marrja e multivitaminëve të përditshme dhe anët pozitive të tyre

Ushqimi/Dieta

Gazeta Express

19/07/2023 19:23

Në një botë të përsosur, ushqimet dhe pijet që konsumoni do të siguronin sasitë e rekomanduara ditore të lëndëve ushqyese të nevojshme, por kështu nuk ndodh kur nuk keni kohë, para ose energji.

Ndonjëherë keni nevojë për një mënyrë të shpejtë dhe të lehtë për të përmirësuar shëndetin tuaj dhe marrja e një multivitamine është një mënyrë e zakonshme që njerëzit shohin për të zgjidhur këtë problem.

Lexo Edhe:

Cilat janë efektet anësore të mundshme të marrjes së një multivitamine ditore? Para se të fillojmë t’i përgjigjemi kësaj pyetjeje, le të përcaktojmë se çfarë është në të vërtetë një multivitaminë: Është një suplement që përmban një kombinim të vitaminave dhe mineraleve, shpesh në sasi afër dozës së rekomanduar ditore. Megjithëse mund të jetë e dobishme, është e rëndësishme të mos lejoni që një multivitaminë të zëvendësojë një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar.

Keni flokë, lëkurë dhe thonj më të shëndetshëm

Nëse jeni duke kërkuar për flokë më të fortë, më të shëndetshëm ose lëkurë me pamje më të re, është e mundur që multivitamina e duhur t’ju ndihmojë të arrini qëllimet tuaja.

Disa multivitamina përmbajnë lëndë ushqyese specifike si biotina, vitamina E dhe zinku, të cilat dihet se promovojnë flokë, lëkurë dhe thonj të shëndetshëm.

Biotina, për shembull, është thelbësore për ruajtjen e shëndetit të këtyre indeve dhe shpesh përfshihet në multivitamina që synojnë përmirësimin e gjendjes së tyre. Vitamina E vepron si një antioksidant, duke mbrojtur qelizat e lëkurës nga dëmtimi, ndërsa zinku mbështet prodhimin e proteinave të nevojshme për rritjen e flokëve dhe thonjve.

Ndihmojnë në uljen e rrezikut të anemisë

Anemia është një problem mjaft i zakonshëm që shkaktohet nga mosprodhimi i mjaftueshëm i qelizave të kuqe të gjakut, ndërsa anemia nga mungesa e hekurit, në veçanti, zhvillohet për shkak të mungesës së niveleve adekuate të hekurit në trupin tuaj.

Zgjedhja e multivitaminës së duhur mund të ndihmojë në parandalimin e anemisë së mungesës së hekurit duke ju ndihmuar të arrini nivelet e rekomanduara të hekurit.

Hekuri është një mineral kyç për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe transportin e oksigjenit në trup. Kjo është arsyeja pse multivitamina me hekur mund të jetë e dobishme për individët që janë në rrezik ose kanë mungesë hekuri dhe mund të ndihmojnë në parandalimin e simptomave të anemisë, si p.sh. lodhje, dobësi dhe frymëzënie.

Multivitamina mund t’ju ndihmojë të ndiheni plot energji

Nëse ndiheni të rraskapitur ditë pas dite, multivitamina mund të jenë motivimi që keni dëshiruar. Marrja e një multivitamine siguron vitaminat esenciale B të tretshme në ujë që na nevojiten për të çliruar energjinë e bllokuar në karbohidrate, yndyra dhe proteina.

Energjia e çliruar mund t’i ushqejë qelizat tona dhe të sigurojë forcën që na nevojitet për të kryer aktivitetet e përditshme.

I jepni forcë zemrës

Një dietë e shëndetshme për zemrën dhe ndjekja e një mënyrë jetese të shëndetshme, duke përfshirë ushtrimet e rregullta, është thelbësore. Por, gjetja e një multivitamine që gjithashtu ndihmon në ruajtjen e shëndetit të zemrës mund të jetë e dobishme.

Kur vendosni çfarë të zgjidhni, kërkoni ato që përmbajnë vitaminë D3, vitaminë K2, folate dhe vitaminë B12, të cilat të gjitha mbështesin shëndetin kardiovaskular. Nëse zakonisht keni kujtesë të mahnitshme dhe mund të gjeni ide kreative, por keni pasur vështirësi kohët e fundit, multivitaminat mund të jenë të dobishme. Vitaminat B që gjenden shpesh në multivitamina janë të mira për trurin tonë.