Lewis, amerikani i parë që fitoi çmimin Nobel për letërsi - Gazeta Express

Arte

Gazeta Express

05/11/2021 19:34

Lewis, amerikani i parë që fitoi çmimin Nobel për letërsi

Arte

Gazeta Express

05/11/2021 19:34

Sinklair Lewis më 5 nëntor të vitit 1930, fiton Çmimin Nobel në Letërsi, duke u bërë shkrimtari i parë nga Shtetet e Bashkuara që nderohet me këtë çmim.

Në fjalimin para Akademisë suedeze, Lewis vlerësoi Theodore Dreiser,  Ernest Hemingway dhe shkrimtarë të tjerë bashkëkohës.

Lexo Edhe:

Ai gjithashtu u ankua se në Amerikë shumica e lexuesve dhe shkrimtarë, vazhdojnë të frikësohen ndaj çdo letërsie që nuk lavdëron çdo gjë amerikane, qofshin gabime apo virtyte. Sinklair

Lewis kritikoi ashpër edhe letërsinë e institucionalizuar, “profesorët tanë  nuk pranojnë letërsi ndryshe, por e duan atë të qartë, të ftohtë, të purifikuar, të vdekur.” Thjesht, nuk duan që njeri tjetër të shkruajë më mirë, ose thyerjen e standardeve