Kur prioritetet janë të qarta, vendimet janë më të lehta - Gazeta Express
string(55) "kur-prioritetet-jane-te-qarta-vendimet-jane-me-te-lehta"

Kur prioritetet janë të qarta, vendimet janë më të lehta

Fun

Gazeta Express

13/07/2023 21:22

Një nga problemet më të mëdha që kemi sot është vështirësia jonë për të ndarë përparësitë tona nga kërkesat e atyre që na rrethojnë.

Nuk është aspak çështja e refuzimit të njërit me qëllim që të mirëpresim vetëm tjetrin. Askush nuk mund të udhëtojë nëpër botë duke marrë parasysh vetëm përparësitë e tyre dhe duke shpërfillur kërkesat e punës, familjes dhe të afërmve.

Lexo Edhe:

Nëse i përkushtohemi gjithë kohës plotësimit të kërkesave të të tjerëve, do të neglizhojmë veten dhe do të largohemi nga ajo qendër pushteti, ajo bërthamë delikate që duhet ta dëgjojmë çdo ditë: veten tonë. Zgjidhja e ekuacionit të problemit është para së gjithash të përfytyrojë përparësitë e tij për të lejuar që kërkesat të vendosen gjithmonë brenda sferave të tij.

Domethënë, askush nuk mund të më pyesë asgjë që shkon kundër vlerave të mia, që ndryshon vetëvlerësimin tim dhe që ndikon në integritetin tim fizik ose emocional.

Në jetën e përditshme, do të jetë gjithmonë e nevojshme të merren vendime që shkojnë në të njëjtin drejtim: atë të zemrës, ose më mirë të trurit emocional. Por si mund të arrihet kjo?

Të gjithë e dimë se në jetë, duhet të rrezikojmë. Do të ketë vendime më të mira se të tjerët, kjo është e sigurt. Por ajo që në fillim dukej si çmenduri ndonjëherë përfundon duke qenë opsioni më logjik dhe madje vendimi më i mirë i jetës sonë. Është shumë e thjeshtë: të jesh i lumtur, duhet të marrësh vendime dhe të jesh përgjegjës për to në çdo kohë.

Zvogëloni. Listoni në një letër të gjitha nevojat tuaja të momentit. Do të kuptoni se ka shumë, por mes tyre janë përparësitë e vërteta: të jesh i lumtur, të respektohesh, të jesh mirë fizikisht dhe emocionalisht… Mendo.

Krahaso. Pasi të sqarohen përparësitë tuaja, krahasojini ato me kërkesat e atyre që ju rrethojnë. A janë dakord ata? A kërkojnë nga ju gjëra që shkojnë kundër vlerave tuaja? A ka dikush që po ndryshon shëndetin tuaj emocional?

Konsolidohu. Tani që jeni të vetëdijshëm për gjërat që bien ndesh me prioritetet tuaja, ndërmerrni veprime për të konsoliduar këtë ekuilibër midis prioriteteve të brendshme dhe kërkesave të jashtme.