Korporata botërore e teknologjisë Axians (brand i VINCI Energies) tani edhe në Kosovë. - Gazeta Express
string(83) "korporata-boterore-e-teknologjise-axians-brand-i-vinci-energies-tani-edhe-ne-kosove"

Lajme

Gazeta Express

27/09/2021 11:27

Korporata botërore e teknologjisë Axians (brand i VINCI Energies) tani edhe në Kosovë.

Lajme

Gazeta Express

27/09/2021 11:27

 Burim Mirakaj, COO ICT Germany & Switzerland VINCI Energies

Kutia e informacionit Burim Mirakaj   Burim Mirakaj është përgjegjës në rolin e tij si COO ICT Gjermani dhe Zvicër në VINCI Energies për kompaninë e TIK-ut të grupit ndërmarrësor dhe strategjinë inorganike të rritjes. Ai i raporton Dr. Reinhard Schlemmer, Drejtor Gjeneral i VINCI Energies Europe East. Burim Mirakaj është gjithashtu kryetar i bordit ekzekutiv të Axians Gjermani (VINCI Energies Deutschland ICT GmbH), kryetar i bordit të drejtorëve të Axians Schweiz AG, Actemium Schweiz AG, Axians GNS AG dhe anëtar i bordit të drejtorëve të VINCI Energies Schweiz AG.

Blerjet, investimet e ardhshme dhe bashkëpunimi ndërkombëtar

Lexo Edhe:

VINCI Energies po e drejton me sukses biznesin e saj të TIK -ut drejt rritjes në Gjermani dhe Zvicër

Në katër vitet e fundit, VINCI Energies – sektori i koncernit VINCI për infrastrukturat energjetike, TIK, teknologji industriale dhe ndërtimi – ka blerë mbi 95 kompani me një qarkullim prej më shumë se 3 miliardë euro dhe i ka integruar me sukses në rrjetin e koncernit. Në sektorin e TIK -ut në Gjermani dhe Zvicër, menaxhmenti po nxit me sukses rritjen përmes blerjeve dhe integrimeve. Përveç kësaj, bëhen investime të synuara: në kompetencat e zgjerimit të rrjetit të gjerë (broadband), një nga qendrat më inovative të operacioneve të sigurisë në Evropë, sinergji në bashkëpunimin e Grupit Axians në D / CH, si dhe në diversitet dhe afërsi për zgjerimin shtesë të fuqive në zhvillimin e softuerit. Për këto ne folëm me Burim Mirakaj, COO ICT Germany & Switzerland VINCI Energies.

Redaksia: Zoti Mirakaj, ku është aktualisht VINCI Energies? Edhe gjatë pandemisë, VINCI Energies ishte në gjendje të mbante pozicionin e saj ndërkombëtarisht dhe lokalisht si një koncern i fortë dhe ofrues i shërbimeve shumë-teknike. Në vitin financiar 2020, VINCI

Energies madje ishte në gjendje të rrisë likuiditetin e tij në shumën 20 përqind më lart në krahasim me vitin financiar 2019. Situata e rendit gjithashtu arriti një nivel të lartë, i cili vazhdoi të rritet në tremujorin e parë të 2021. Edhe gjatë pandemisë, kompani të shumta – p.sh. në sektorin e TIK në rajonin D / CH kanë vazhduar rrugën e rritjes. Ne po bëjmë gjithashtu investime të synuara në tregjet dhe inovacionet e ardhshme.

Redaksia: Në cilat fusha biznesi jeni duke investuar në veçanti?

Duke integruar kompanitë në zgjerimin e rrjetit të gjerë (broadband), ne kemi zgjeruar pozicionin tonë udhëheqës në treg. Sot, Axians është në gjendje të kryejë projekte si kontraktues i përgjithshëm për operatorët e rrjetit në Gjermani dhe Zvicër dhe të sigurojë gjithçka nga një burim i vetëm, për shembull në zgjerimin e fibrave optike (FttX), nga planifikimi deri tek ndërtimi i ultë, punimet e shtrimit të kabllove dhe montimi i kabllove e deri në shërbim. Me më shumë se 1,100 specialistët tanë të rrjetit të gjerë nga Axians dhe OFM në rajonin D / CH, ne jemi një ofrues i shërbimeve GU përkatëse në këtë treg të karakterizuar nga staf i pakët. Axians është gjithashtu një ofrues kryesor i shërbimeve GU në fushën e sistemeve celulare 5G, si dhe furnizimi i arenave, ndërtesave ose tuneleve. Klientët tanë përfshijnë gjithashtu shumë transportues në fushat e infrastrukturës së rrjetit, qasjes, automatizimit dhe shërbimeve. Ne avancojmë tema inovative siç janë rrjetet e kampusit 5G për biznes me investime të synuara në zgjidhje totale – siç është demonstruesi i ardhshëm i rrjetit të kampusit Axians 5G.

Studime të ndryshme nga Gartner, Forrester, IDC dhe IDG gjithashtu parashikojnë rritje të konsiderueshme mbi mesataren në investimet e sigurisë kibernetike në vitet e ardhshme. Kohët e fundit ne njoftuam për krijimin e një Qendre të Operacioneve të Sigurisë (SOC) me rëndësi ndërkombëtare. SOC i markave tona Axians (ICT) dhe Actemium (teknologji industriale) në Bazel lidh më shumë se 300 specialistë të sigurisë kibernetike nga Zvicra, Gjermania dhe vendet e tjera evropiane dhe fokusohet në sigurinë në fushën e Industrisë 4.0. Aty bashkohen kompetencat për teknologjinë e informacionit dhe komunikimit (TIK) dhe teknologjinë e operimit industrial (OT) dhe përpunohen gjetjet nga bashkëpunimet shkencore ndërkombëtare në lidhje me infrastrukturat kritike. Qendra SOC në Bazel do të hapet në mjediset e qendrës së kompetencave uptownBasel në tremujorin e 4-të 2021 dhe do të formojë një pikë kalimi në Qendrat ekzistuese të Operacioneve të Sigurisë në Gjermani, Republikën Çeke, Holandë, Portugali dhe Francë. Konsumatorët Axians dhe Actemium mund të përdorin Bazelin për të operuar sigurinë kibernetike të kompanive të tyre në rrjet digjital dhe, falë qasjes ndërkombëtare, të marrin informacion të drejtpërdrejtë mbi kërcënimet digjitale ndërkufitare. Në përgjithësi, shërbimet e menaxhuara janë një çështje kryesore strategjike për të gjitha fushat e kompetencës dhe njësive të biznesit në Axians. Pavarësisht nëse në Cloud & Data Center, Enterprise & Carrier Networks, Infrastrukturat e Telekomit, Operacionet SAP dhe Aplikimet e Menaxhuara – ne po rritemi fuqishëm kudo duke marrë më shumë përgjegjësi operacionale për klientët dhe prandaj mund të vazhdojmë të investojmë në mënyrë të synuar.

Redaksia: Puna në rrjete dhe përtej kufijve kombëtarë po bëhet gjithnjë e më e rëndësishme. Si e formoni këtë potencial në fushën tuaj të përgjegjësisë?

Në të gjitha njësitë tona të biznesit të TIK -ut në rajonin D / CH, ne kemi vënë në radhë të parë bashkëpunimin strategjik dhe operacional. Ne u kemi dhënë këtyre aktiviteteve një emër me programin e strategjisë “One Axians”. Vitet e fundit është bërë pjesë e kulturës së kompanisë. Kompanitë Axians GNS dhe Axians redtoo veprojnë në infrastrukturën e IT për shërbimet softuerike nga Axians Ruf në Zvicër. Në të njëjtën kohë, Axians Ruf dhe Axians IT&T aktualisht po bashkojnë zhvillimin e tyre softuerik dhe biznesin e tyre si Axians Infoma Zvicër dhe gjithashtu po punojnë ngushtë me kolegët e tyre gjermanë në Axians Infoma. Zgjidhjet udhëheqëse të tregut për administratën moderne dhe qeverisjen e zgjuar mund të zhvillohen në të njëjtën bazë softuerike dhe, në të njëjtën kohë, të personalizuara për proceset lokale dhe kantonale. Këto bashkëpunime u mundësojnë më shumë se 5000 klientëve tanë nga sektori publik në D-CH të kenë besueshmërinë dhe lirinë më të madhe të mundshme të zgjedhjes në produktet softuerike dhe format e ofrimit (në premisë, të hostuara, nga cloud).

VINCI Energies gjithashtu mori kompaninë zvicerane müllerchur AG në vitin 2020. Ofron zgjidhje softuerike për administrimin e infrastrukturave publike me fokus sektorin e transportit. Me një pjesë të lartë të tregut për rrugët nacionale dhe kantonale në Zvicër, müllerchur është lider në treg në softuer për administrimin dhe menaxhimin e rrugëve, tuneleve, urave dhe rrugëve ujore. Por edhe në Gjermani dhe Austri, shtetet dhe rrethet federale tashmë po përdorin zgjidhjet softuerike të kompanisë së specializuar. Aktualisht po përgatitet një integrim i përsosur në markën Axians dhe po zhvillohen sinergji të shumta në zhvillimin e softuerit – p.sh. për ndërfaqet dhe aftësinë për cloud. Meqenëse müllerchur, si pjesë e VINCI Energies, ka më shumë se 300 zhvillues softuerësh Axians si kolegë të drejtpërdrejtë në rajonin D / CH, hapat e inovacionit janë më të lehtë. Ne po zhvillojmë gjithashtu sinergji të jashtëzakonshme në zgjerimin e rrjetit të gjerë (broadbank). Në projektet për klientët tanë kërkohen aftësi të shumta teknike të tilla si llogaritjet strukturore, lidhja e fibrave optike, fryrja e kabllove, llogore, ngjitja e direkut ose montimi i antenave, në të cilat arrijmë sukses me grupin e fortë të punonjësve tanë në Gjermani dhe Zvicër të me njohuri të përbashkëta.

Ne kohët e fundit themeluam gjithashtu një filial në Prishtinë, Kosovë, nën ombrellën e markës sonë Axians ICT. Ne po ndërtojmë zyrën tonë të re qendrore në afërsi të Universitetit të Prishtinës,  dhe do të punësojmë zhvillues softuerësh dhe specialistë të sigurisë kibernetike. Ekipi shumë-gjuhësor udhëhiqet në nivel lokal nga ish zëvendësdekanja e Kolegjit AAB në Prishtinë Valdete Daku e cila tashmë është duke punuar ngushtë me njësitë tona të biznesit në Gjermani dhe Zvicër. Axians Kosova na jep një situatë të rehatshme në trajtimin e përshpejtimit në rritje të kërkesës për softuer me performancë të lartë dhe rritjen e gjuhëve dhe kornizave të programimit. Ka shumë zhvillues të trajnuar shumë mirë këtu, me të cilët ne gjithashtu zgjerojmë kompetencën tonë të softuerit për klientët përmes afrimit të afërt (nearshoring). Kolegët tanë në zonën D / CH presin me padurim që të kenë qasje në një ekip kaq kompetent dhe të hapin bashkërisht tregun vendor por edhe atë kosovar. Axians po bëhet gjithnjë e më shumë një ofrues i shërbimeve TIK multi-teknike dhe multi-kulturore që shfrytëzon potencialin e diversitetit. Në Aplikacionet BA të Biznesit dhe Analizës së të Dhënave, për shembull, ne kemi pasur tashmë përvojë të mirë me ekipe të përziera në zhvillimin e softuerit dhe programet përkatëse të praktikantëve.

Redaksia: Cila është strategjia për rritjen inorganike dhe integrimin pasues? Çka është e rëndësishme për ju?

Sidomos me vendime serioze dhe më të thella të tilla si strategjitë e rritjes dhe blerjes, është e rëndësishme të vazhdohet me kujdes, analitikisht dhe me planin e duhur. Këtu përfitojmë nga përvoja që VINCI Energies ka fituar me shumë blerje dhe integrime të suksesshme të kompanive. VINCI Energies vepron gjithmonë qartë si një investitor strategjik. Kjo gjithashtu do të thotë që VINCI Energies fokusohet pikërisht në biznesin në të cilin jemi pozicionuar në treg me markat tona – me fjalë të tjera, biznesin që ne vetë e njohim dhe jetojmë më mirë.

Kur vlerësojmë kompanitë për blerjet, ne sigurohemi që kompania të përshtatet me filozofinë tonë të menaxhimit. Para se të blihet një kompani, kryhet një vlerësim i përshtatur dhe krijohet një koncept gjithëpërfshirës i pranimit dhe integrimit sipas fokusit të kompanisë. Në këtë mënyrë, nevojat dhe përvojat e aksionarëve, të cilat shpesh kanë qenë vendimtare për suksesin e kompanisë deri më sot, merren parasysh me sukses. Sigurisht, kompanitë e integruara do të vazhdojnë të marrin mbështetje ndërmarrëse – p.sh. përmes programeve VINCI për inovacionin, digjitalizimin, shëndet dhe sigurinë dhe mbrojtjen e mjedisit. Ato gjithashtu mund të përfitojnë nga zgjidhjet e përbashkëta dhe aktivitetet e shitjeve të përbashkëta në grupin e korporatave dhe sinergjitë në grup.

Redaksia: Pronarët e kompanive zakonisht duan të sigurojnë shitje të qëndrueshme të kompanisë dhe shqetësohen për të ardhmen e punonjësve dhe klientëve të tyre. Si silleni me këto aspekte?

Kur vlerësojmë blerjet e mundshme, i kushtojmë vëmendje të veçantë faktit se a ekziston aty një strategji afatgjatë e drejtuar drejt fokusimit dhe segmentimit të modeleve të biznesit. Faktori vendimtar për ne është gjithmonë se sa me sukses një kompani është e fokusuar në segmentin e saj të synuar. Si përmbledhje, do të doja të theksoja se kjo shtrirje e fokusuar e kompanisë përcakton vlerën e saj për ne dhe se ne jemi të orientuar drejt investimeve të qëndrueshme. Ne i konsiderojmë kompanitë kryesisht bazuar në orientimin të tyre në të ardhmen dhe vetëm së dyti përmes vlerësimeve që lidhen me të kaluarën ose të tashmen. “A na përshtatet kompania në mënyrë strategjike në mënyrë që të arrijmë vlerën e shtuar, rritjen dhe përfitimin si grup?” është një nga pyetjet më të rëndësishme që i bëjmë vetes në një proces M&A.

Redaksia: Ju keni shoqëruar tashmë shumë blerje dhe integrime të kompanive në koncernin tuaj. Cilat përvoja ju pëlqen të shikoni përsëri?

Unë personalisht, jam i lumtur dhe falënderues që kemi qenë në gjendje të integrojmë me sukses kaq shumë kompani gjatë viteve në grupin tonë – të cilat megjithatë kanë ruajtur pavarësinë e tyre. Pas kësaj qëndrojnë historitë dhe fryma ndërmarrëse e brezave të tërë të punonjësve dhe drejtuesve, angazhimi i madh i drejtorëve menaxhues dhe aksionarëve, por edhe e gjithë forca e Grupit VINCI Energies. Në bazë të vlerave themelore të tilla si solidariteti, përgjegjësia dhe besimi, ne do të shkojmë në të ardhmen së bashku me punonjësit tanë dhe do të avancojmë fuqishëm transformimin digjital dhe tranzicionin e energjisë në një botë dinamike. Siç është thënë tashmë, ne gjithmonë do të udhëhiqemi nga një strategji dhe filozofi menaxhimi afatgjatë. Personalisht, jam i bindur se rritja inorganike funksionon më mirë për të gjithë të përfshirë nën parimin udhëheqës të menaxhimit të bazuar në vlera dhe transparencës reciproke. Metodat e filozofisë së vlerës së aksionarëve (shareholder-value) që maksimizojnë fitimet në një afat të shkurtër nuk janë ato që duam partnerët tanë dhe ne vetë.

Artikull i sponsorizuar