Konsullata e Përgjithshme e Republikës në Strasburg organizoi pritje me rastin e votimit të suksesshëm në Asamblenë Parlamentare të KiE-së - Gazeta Express
string(138) "konsullata-e-pergjithshme-e-republikes-ne-strasburg-organizoi-pritje-me-rastin-e-votimit-te-suksesshem-ne-asamblene-parlamentare-te-kie-se"

Lajme

Gazeta Express

17/04/2024 9:32

Konsullata e Përgjithshme e Republikës në Strasburg organizoi pritje me rastin e votimit të suksesshëm në Asamblenë Parlamentare të KiE-së

Lajme

Gazeta Express

17/04/2024 9:32

Mbrëmë në Strasburg të Francës, në Konsullatën e Përgjithshme të Republikës së Kosovës atje, u organizua pritje me rastin votimit të suksesshëm në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës me 131 vota në mbështetje të anëtarësimit të Kosovës në këtë organizatë ndërkombëtare.

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, zëvendëskryeministrja e ministrja e Punëve të Jashtme dhe Diasporës, Donika Gërvalla-Schwarz, ambasadori i Kosovës në Strasburg dhe zëvendësministri i Punëve të Jashtme dhe Diasporës, Kreshnik Ahmeti falënderuan mysafirët e pranishëm dhe miqtë e vendit tonë për përkrahjen dhe angazhimin e tyre të vazhdueshëm deri në anëtarësimin e plotë të Kosovës në Këshillin e Evropës.

Lexo Edhe:

Fjala e plotë e kryeministrit Kurti

Të nderuar anëtarë të Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës dhe përfaqësues të përhershëm të shteteve anëtare,

Të dashur miq,

Është kënaqësi t’ju mirëpres këtu sonte, të bashkoheni me ne për të festuar këtë arritje të madhe. Lajm i mirë për qytetarët tanë, për vendin tonë dhe për kontinentin tonë. Dhe së dyti, e gjithë kjo në 75-vjetorin e Këshillit të Evropës, shtëpia roje e vlerave tona të përbashkëta të të drejtave të njeriut, demokracisë dhe shtetit të së drejtës.

Sot, ne kemi përfunduar një hap shumë të rëndësishëm drejt rrugës sonë të anëtarësimit në Këshillin e Evropës. Jo fjalët tona, por veprimet tona në vitet e fundit e kanë bërë të qartë se ne besojmë dhe i përmbahemi fort vlerave që përfaqëson kjo organizatë.

Ne besojmë dhe i përmbahemi të drejtave të njeriut, të cilat bashkojnë universalitetin dhe barazinë, dinjitetin njerëzor dhe prosperitetin shoqëror.

Ne besojmë dhe i përmbahemi shtetit të së drejtës: legjislacioni që qëndron mbi të gjithë ne që na bashkon të gjithëve, mbron dhe mbron secilin me të drejtat dhe liritë e secilit.

Ne besojmë dhe i përmbahemi demokracisë: vullnetit të popullit, të përfaqësuar nga përfaqësues përgjegjës dhe të miratuar nga zyrtarë përgjegjës.

Pikërisht këto vlera që ne besojmë dhe u përmbahemi, duhet të bëhen anëtarësimi ynë pjesëmarrës në Këshillin e Evropës dhe aktualiteti i përditshëm në zbatimin tonë të brendshëm. Kjo është arsyeja pse ne kemi paraqitur para jush një listë të detyrimeve që jemi të përkushtuar t’i realizojmë. Ne duam të bëhemi anëtarë sepse duam të kontribuojmë dhe të përfitojmë. Kontribuoni si shtet, përfitoni si qytetarë.

Zonja dhe zotërinj,

Aderimi ynë ndaj këtyre vlerave është pranuar zyrtarisht sot nga forca lëvizëse e demokracisë që përfaqëson Këshilli i Evropës, që është Asambleja e tij Parlamentare.

Raporti tregonte qartë se Kosova i ka përmbushur parakushtet dhe i ka plotësuar të gjitha kriteret e nevojshme për t’u bërë anëtare e Këshillit të Evropës.

Votimi i 82% dërrmues të anëtarëve të PACE ishte një miratim kumbues i rekordit të shtetit tonë për këto vlera.   Kjo është rezultat i punës së palodhur, bashkëpunimit, aktiviteteve publike dhe takimeve të panumërta.

Prandaj, dëshiroj të falënderoj ministren tonë të Punëve të Jashtme dhe Diasporës, zëvendësministren time, Donika Gervalla, zëvendësin e saj, Kreshnik Ahmetin, ambasadorin tonë në Strasburg, Lulzim Hisenin dhe delegacionin tonë parlamentar në APKE, për angazhimin e palëkundur që ta shohin Kosovën si anëtare e Këshillit të Evropës.

Dëshiroj gjithashtu të shpreh mirënjohjen time për të gjithë ju për mbështetjen dhe partneritetin që na keni treguar gjatë këtij procesi shumë të rëndësishëm dhe historik.

Dua të falënderoj anëtarët e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës që i qëndruan besnikë parimeve të kësaj organizate dhe që votuan sot në favor të anëtarësimit tonë.

Falenderime të veçanta për drejtuesit e grupeve më të mëdha politike në PACE, në veçanti z. Frank Schwabe, z. Davor Stier dhe z. Iulian Bulai.

Në hapin tonë drejt anëtarësimit në Këshillin e Evropës, pas PACE mbetet një hap i fundit.   Unë si kryeministër dëgjoj dhe ndjek deputetët e Kuvendit në shtëpi.

Unë shpresoj që në maj, Komiteti i Ministrave do të bëjë të njëjtën gjë.

Faleminderit shumë!

Gëzuar!