Koha më e përshtatshme për të ngrenë darkën - Gazeta Express
string(43) "koha-me-e-pershtatshme-per-te-ngrene-darken"

Ushqimi/Dieta

Gazeta Express

04/01/2023 19:52

Koha më e përshtatshme për të ngrenë darkën

Ushqimi/Dieta

Gazeta Express

04/01/2023 19:52

Konsumimi i vakteve të natës vonë mund të kontribuojë në shtimin e peshës dhe sheqerit në gjak.

Mbi 2.1 miliardë vlerësohet të jetë numri i të rriturve mbipeshë ose obezë në mbarë botën, duke i bërë më të mundshme problemet shëndetësore si diabeti dhe presioni i lartë i gjakut. Disa studime tregojnë se konsumimi i kalorive vonë gjatë ditës lidhet me obezitetin dhe sindromën metabolike.

Lexo Edhe:

“Ky studim hedh dritë të re se si ngrënia e vakteve të mbrëmjes përkeqëson tolerancën e glukozës dhe redukton sasinë e yndyrës së djegur. Efektet e vakteve të mbrëmjes ndryshojnë shumë ndërmjet njerëzve dhe varen nga ora e tyre e zakonshme e gjumit, gjë që sugjeron se disa njerëz mund të jenë më të prekshëm se të tjerët. Nëse efektet metabolike që kemi vërejtur me një vakt bëhen kronike, vaktet e mbrëmjes mund të çojnë në pasoja të tilla si diabeti ose obeziteti”, shpjegon autori i studimit Dr. Jonathan C. Jun i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins.

Studiuesit studiuan 20 vullnetarë të shëndetshëm (10 burra dhe 10 gra) për të përcaktuar se si metabolizuan darkën e ngrënë pas orës 22:00 në krahasim me orën 18:00 . Të gjithë vullnetarët shkuan në shtrat në orën 23:00. Prandaj, studiuesit zbuluan se nivelet e sheqerit në gjak ishin më të larta dhe sasia e yndyrës së djegur ishte më e vogël në rastin e vaktit të mbrëmjes, edhe kur konsumoheshin të njëjtat ushqime në të dyja rastet.

“Mesatarisht, niveli maksimal i glukozës pas vaktit të mbrëmjes ishte pothuajse 18% më i lartë dhe sasia e yndyrës së djegur gjatë natës u reduktua me 10% në krahasim me ngrënien e një vakti në mbrëmje, vaktin e fundit të ditës. Efektet që kemi vërejtur te vullnetarët e shëndetshëm mund të jenë më domethënëse te njerëzit që vuajnë nga obeziteti ose diabeti , të cilët tashmë kanë një metabolizëm të komprometuar,” shpjegon studiuesi.

Pjesëmarrësit mbanin gjurmues aktiviteti, morën mostra gjaku çdo orë që qëndronin në laborator, morën pjesë në studimet e gjumit dhe testet e yndyrës së trupit, si dhe në shkallën e djegies së yndyrës (oksidimit).

Megjithatë, ajo që është e sigurt, sipas studiuesve, është se sa më herët të hamë darkën dhe sa më e madhe të jetë distanca nga koha e gjumit, rrezikohemi më pak nga një rritje e yndyrës në trup, si dhe e sheqerit në gjak.