Kjo teknologji po i ndihmon shumë kirurgët – inovacion i ri në shëndetësi - Gazeta Express

AutoTech

Gazeta Express

18/06/2021 1:51

Kjo teknologji po i ndihmon shumë kirurgët – inovacion i ri në shëndetësi

AutoTech

Gazeta Express

18/06/2021 1:51

Një bashkëpunim i ri i pajisjeve mjekësore po u jep kirurgëve “vizion të madh”, duke shkrirë imazhe të përmirësuara dixhitalisht direkt në mikroskopin e një pajisjeje kirurgjikale.

Teknologjia, e quajtur SyncAR, është një partneritet midis inovatorëve të teknologjisë shëndetësore me bazë në Los Anxhelos Surgical Theater, dhe kompanisë irlandeze të pajisjeve mjekësore Medtronic.

Lexo Edhe:

Ndërsa kirurgët zakonisht duhet të shikojnë ekranet në mënyrë që të kenë qasje në të dhënat e pacientit ose pamje të zgjeruara – duke shtuar kohë dhe penguar rrjedhën kirurgjikale – ky sistem mundëson qasjen në të gjithë informacionin në një vend, raporton cnn.

Është projektuar posaçërisht për neurokirurgjitë komplekse dhe përfshin imazhe 3D të shtuara – ose me shtresa dixhitale – që krijohen duke përdorur teknologjinë SyncAR të Teatrit Kirurgjikal. Çdo imazh tregon një pamje të hollësishme të pjesës specifike të trupit që është duke u operuar, e ndërtuar duke përdorur skanimet anatomike të një pacienti si një MRI ose një skanim CT.

Këto imazhe SyncAR futen direkt në pajisjen kirurgjikale të një Medtronic StealthStation S8, një sistem navigimi që është i pajisur si me mikroskop ashtu edhe me një ekran. Imazhet janë të kompletuara me shenja me ngjyra dhe pamje precize 3D të arterieve, enëve, nervave dhe më shumë.

Kirurgu më pas përdor këtë teknologji për të zhvendosur para dhe mbrapa midis indeve të vërteta biologjike njerëzore dhe skanimit të shtuar, i cili shërben shumë si një hartë: nxjerrja në pah e zonave thelbësore të anatomisë së një pacienti, kështu që një kirurg mund të konsiderojë rrugën më efikase për të synuar një zonë problemore, të tilla si një tumor në tru, dhe vizualizoni rrethanat rreth tij.