Kjo simptomë shfaqet në duar dhe mund të sinjalizojë gjendje serioze - Gazeta Express
string(68) "kjo-simptome-shfaqet-ne-duar-dhe-mund-te-sinjalizoje-gjendje-serioze"

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

09/05/2024 21:01

Kjo simptomë shfaqet në duar dhe mund të sinjalizojë gjendje serioze

Keshilla Mjekësore

Gazeta Express

09/05/2024 21:01

Kur bëhet fjalë për kushtet shëndetësore, shumë nga simptomat që përjetojmë kanë njëfarë lidhje me pjesën e trupit që është prekur.

Për shembull, një nga shenjat e kancerit të mushkërive është një kollë e vazhdueshme, ndërsa kanceri i zorrëve mund të çojë në gjak në jashtëqitje. Megjithatë, në raste të tjera, mund të vërejmë disa simptoma të pazakonta që duket se nuk kanë të bëjnë fare me një problem të caktuar shëndetësor.

Lexo Edhe:

Ata janë veçanërisht të rrezikshëm sepse lehtë mund të anashkalohen ose të keqdiagnostikohen si diçka tjetër. Me këtë në mendje, farmacisti Abbas Kanani paralajmëroi kundër ënjtjes së gishtërinjve, dorës apo kyçit të dorës. Kjo gjendje mjekësore, e njohur si edemë, mund të jetë një shenjë e sëmundjes së veshkave, sëmundjes së mëlçisë apo edhe dështimit të zemrës.

“Mbajtja e lëngjeve mund të shkaktojë ënjtje të gishtërinjve, duarve ose kyçeve. Ënjtja është zakonisht e rregullt dhe mund të shkaktohet nga një sërë kushtesh, si sëmundjet e veshkave ose të mëlçisë, dhe në disa raste dështimi i zemrës”, tha ai për Daily Express.

Ai shpjegoi pse mund të ndodhë ënjtje.

“Edemë shfaqet kur lëngjet e tepërta grumbullohen në indet e trupit. Veshkat luajnë një rol të rëndësishëm në rregullimin e ekuilibrit të lëngjeve dhe largimin e produkteve të mbeturinave nga trupi,” shtoi ai.

“Pra, kur trupi ka të bëjë me sëmundje kronike të veshkave ose dëmtim akut të veshkave, mund të dobësojë funksionin e veshkave dhe të shkaktojë mbajtje të lëngjeve dhe edemë. Përveç kësaj, sëmundja e mëlçisë shkakton ulje të prodhimit të proteinave që ndihmojnë në ruajtjen e ekuilibrit të lëngjeve në gjak. Lëngu më pas mund të rrjedhë në inde dhe të shkaktojë edemë”, shpjegoi ai.

Përfundimisht, grumbullimi i lëngjeve në mushkëri dhe inde të tjera mund të ndodhë kur zemra nuk mund të pompojë gjak në mënyrë efikase, duke shkaktuar dështim të zemrës, përfundoi Kanani.