Këto janë disa nga shkaqet kryesore të vdekjes për njerëzit nën 65 vjeç në Evropë - Gazeta Express
string(81) "keto-jane-disa-nga-shkaqet-kryesore-te-vdekjes-per-njerezit-nen-65-vjec-ne-evrope"

Shneta tjera

Gazeta Express

14/05/2024 20:59

Këto janë disa nga shkaqet kryesore të vdekjes për njerëzit nën 65 vjeç në Evropë

Shneta tjera

Gazeta Express

14/05/2024 20:59

Sipas të dhënave të Eurostat, në vitin 2021, kanceri ishte shkaku kryesor i vdekjes midis burrave dhe grave nën moshën 65 vjeç në BE.

Nga të gjitha vdekjet e regjistruara, 40.6 për qind e grave dhe 25.6 për qind e burrave kanë vdekur nga kanceri në grupmoshën e përmendur. Shkaqet e tjera më të zakonshme të vdekjes në mesin e grave nën 65 vjeç janë sëmundjet e qarkullimit të gjakut (14.9 përqind), Covid-19 (10.2 përqind) dhe sëmundjet e frymëmarrjes (4.2 përqind).

Lexo Edhe:

Tek meshkujt, sëmundjet e qarkullimit të gjakut (22 për qind), Covid-19 (9,8 për qind) dhe aksidentet (6,9 për qind) ishin shkaqet kryesore të vdekjes, pas kancerit.

Kur bëhet fjalë për personat e moshës 65 vjeç e lart, shkaqet kryesore të vdekjes tek gratë janë sëmundjet e qarkullimit të gjakut (37.3 përqind), kanceri (16.9 përqind), covid-19 (9.9 përqind) dhe sëmundjet e sistemit të frymëmarrjes (5.7 përqind). ).

Tek meshkujt 65 vjeç e lart, arsyet kryesore ishin të njëjta, por me përmasa të ndryshme. Sëmundjet e qarkullimit të gjakut (31.8 përqind) ishin shkaku kryesor, pasuar nga kanceri (23.3 përqind), covid-19 (12.0 përqind) dhe sëmundjet e frymëmarrjes (7.3 përqind).