Kështu do të ishte jeta nëse Toka do të ishte e rrafshët - Gazeta Express

Kështu do të ishte jeta nëse Toka do të ishte e rrafshët

Gazeta Express

10/11/2020 19:46

Pavarësisht shumë provave viteve të fundit, ka një numër në rritje i atyre që besojnë se planeti ynë është një pllakë e sheshtë. Në pesë vjetët e kaluara, mund të vërehet një rritje e madhe në numrin e kërkimeve për termin “Tokë e rrafshët”, dhe paralelisht, numri i konventave të Tokës së rrafshët po rritet.

Në vitin 2020, Shoqata Flat Earth fillon një lundrim të madh ‘në buzë’ të Tokës, të cilën ata premtuan se do të ishte aventura më e madhe dhe më e mirë.

Në shikim të parë, duket se është e rrezikshme të shkosh në një lundrim deri në fund të botës, pasi lind pyetja nëse anija thjesht do të rrëshqasë kur bëhet fjalë për “fundin”? Sidoqoftë, nuk ka frikë në këtë shoqatë, pasi “lajkatarët” mbështesin teorinë se Antarktida është në të vërtetë një mur i madh akulli që mbron “gjithçka pas saj”.

“Pas murit të akullit është ajo që na intereson më shumë nga shoqata. Me sa dimë, askush nuk ka shkuar kurrë pas murit të akullit dhe nuk është kthyer për të treguar se çfarë ka atje”, shpjegojnë anëtarët e kësaj shoqërie në faqen e tyre të internetit.

Mbetet të shihet se çfarë do të ndodhë kur ithtarët e teorisë së tokës së rrafshët nuk gjejnë asnjë mur akulli prapa Antarktidës.

Si do të dukej jeta në Tokë nëse do të ishte një pllakë e sheshtë?

Ne nuk do të binim nga ‘buza’ e Tokës

Graviteti është, sipas NASA, forca me të cilën një planet ose trup tjetër tërheq një trup tjetër drejt qendrës. Meqenëse Toka është e rrumbullakët si një top, të gjitha gjërat në sipërfaqen e saj tërhiqen në të njëjtin drejtim – drejt qendrës. Kështu, graviteti do ta bënte plotësisht të pamundur që Toka të ishte e sheshtë.

Nëse Toka do të ishte me të vërtetë e rrafshët, dhe graviteti do të sillej si normalisht, afrimi në skajet e Tokës do të ishte si të ecje nëpër një mal të pjerrët, dhe kjo sepse graviteti do të të tërhiqte drejt qendrës së diskut. Pra, në fakt, ne as nuk mund të binim nga Toka.

Një eklips hënor do të ishte i mërzitshëm

Hija që kalon Hënën gjatë një eklipsi është dëshmi e qartë se Toka është e rrumbullakët. Nëse Toka do të ishte një pllakë e rrafshët, eklipset e hënës do të ishin të mërzitshme dhe të shëmtuara. Thjesht imagjinoni një hënë me një hije të hollë me shirita.

Sportet do të bëheshin të çuditshme

Në një Tokë të rrafshët, sportet duhet të luhen vetëm afër qendrës së saj, ku graviteti sillet si në një Tokë të rrumbullakët. Kështu, sportet duhet të praktikohen në Polin e Akullt të Veriut dhe një përvojë pak më pak e ftohtë do të ishte më afër skajeve të Tokës, gjë që në fakt do t’i bënte sportet me top shumë të komplikuara. Kështu që topi i hedhur do të binte përsëri drejt qendrës së atij disku të rrafshët.

Gjeografia do të ishte ndryshe

Vetëm në Polin e Veriut graviteti do të funksiononte normalisht. Nuk do të kishte akull mbi të. Do të ishte një vend i lagësht, pasi graviteti i shtrembëruar do të parandalonte ekzistencën e ujit në skajet e planetit. Uji do të udhëtonte në qendër, kështu që i vetmi vend normal në Tokë do të ishte i pabanuar.

Peizazhet në ‘buzët’ e Tokës do të ishin shumë të çuditshme

Nëse Toka do të ishte një pllakë e rrafshët, me siguri do të kishte një pyll të çuditshëm në skajet e tij. Pemët do të rriteshin në kundërshtim me forcën e gravitetit, kështu që në këto pjesë ekstreme të planetit, ku graviteti tërheq gjithçka në një kënd të caktuar, drejt qendrës, pemët do të rriteshin diagonalisht.

Diellin do ta shihnim natën

Nëse Toka do të ishte një pllakë e rrafshët, Dielli do të ishte shumë më i vogël dhe më afër planetit. Ai do të vepronte si një qendër e vëmendjes në skenë, duke dërguar një rreze drite në disa pjesë të Tokës, ndërsa pjesa tjetër do të mbetej në errësirë.