Katër shokë projektojnë makina me panele solare - Gazeta Express

AutoTech

Gazeta Express

15/11/2021 22:36

Katër shokë projektojnë makina me panele solare

AutoTech

Gazeta Express

15/11/2021 22:36

Firma gjermane e makinave diellore Sono Motors të mërkurën paraqiti një ofertë publike fillestare në SHBA (IPO), duke kërkuar të arkëtojë kërkesën e investitorëve ndërsa qeveritë në mbarë botën po bëjnë presion për një zhvendosje në transportin më të gjelbër.

Reuters raportoi në mars se Sono është duke eksploruar një listë në tregun e aksioneve të SHBA që mund ta vlerësojë kompaninë në më shumë se 1 miliard dollarë, duke cituar njerëz të afërt me këtë çështje.

Lexo Edhe:

 Sono u themelua në vitin 2016 nga katër miq nga një garazh i vogël në Mynih dhe po zhvillon Sion, një automjet plotësisht elektrik që ka qeliza diellore të integruara në trupin e tij. Makina arrin një distancë deri në 305 kilometra dhe mund të karikohet nëpërmjet energjisë diellore ose nga priza konvencionale të energjisë.

Ajo synon të fillojë shpërndarjen e makinave në gjysmën e parë të 2023, tha kompania në dosjen e saj.

Sono raportoi më shumë se 14,000 rezervime me pagesa paradhënie, duke rezultuar në hyrje totale neto monetare prej 38.8 milionë euro nga klientët e saj deri në fund të gushtit, nga flukset totale të parave neto prej 37.9 milionë euro në fund të qershorit.

Këto rezervime korrespondojnë me një vëllim neto shitjesh prej rreth 300 milionë euro. Ajo ka në plan të licencojë dhe shesë teknologjinë e saj solare te prodhuesit e autobusëve, kamionëve, furgonëve, trenave dhe madje edhe varkave, tha Sono.

Deklarata e kompanisë, e lëshuar përpara bisedimeve globale të klimës COP26 të muajit të ardhshëm në Glasgow, theksoi nevojën për lëvizshmëri elektrike miqësore me klimën dhe të përballueshme për të frenuar emetimet totale të CO2.