Katër metoda natyrale për t’i mbajtur macet jashtë kopshtit tuaj - Gazeta Express
string(63) "kater-metoda-natyrale-per-ti-mbajtur-macet-jashte-kopshtit-tuaj"

Katër metoda natyrale për t’i mbajtur macet jashtë kopshtit tuaj

Fun

Gazeta Express

27/05/2022 19:34

Katër metoda natyrale për t’i mbajtur macet jashtë kopshtit tuaj

Macet e lagjes mund të jenë një kënaqësi për t’u ndalur dhe përkëdhelur në rrugë, por ato mund të kthehen shpejt në një telash nëse e bëjnë kopshtin tuaj vendin e ri të mbeturinave.

Lexo Edhe:

Për fat të mirë, nëse doni t’i mbani macet larg pa i shkaktuar dëm atyre, kafshëve të tjera ose bimëve tuaja të dashura, ka disa metoda natyrale që mund të përdorni.

Megjithëse macet janë një kafshë shtëpiake shumë e dashur, ato në të vërtetë mund të shkaktojnë dëm në kopshtin tuaj me kalimin e kohës.

Ekspertët nga Fondacioni David Suzuki thanë: “Kotelet e lagjes që gërmojnë në kopshtin tuaj mund të jenë telash”.

Sipas ekspertëve, macet mund të përbëjnë problem për disa arsye. Ata shpjeguan: “Macet janë mishngrënëse. Mund të përmbajnë parazitë ose patogjenë që nuk janë të pranishëm në plehun organik të barngrënësve. Kjo është shqetësuese sepse shumica prej nesh planifikojnë të hanë ushqimin që kultivojmë”.

“Macet shtëpiake që bredhin vrasin zogj këngëtarë dhe rreth 140 milionë zogj dhe kafshë të vogla çdo vit. “Dhe nëse po e bëni siç duhet, oborri dhe kopshti juaj janë krijuar për të tërhequr zogj të tjerë të egër”.

Metoda natyrale për të mbajtur macet jashtë kopshtit tuaj

Sipas fondacionit David Suzuki, kopshtarët mund të “përdorin aromën për të mbajtur macet larg”. Këto përfshijnë, livando dhe trumzë limoni, të gjitha këto që macet nuk e pëlqejnë erën e tyre.

Ekspertët thanë: “Mbillni disa prej tyre në të gjithë kopshtin”. Në mënyrë të ngjashme, macet do të shmangen nga aromat e forta të agrumeve, kështu që hedhja e disa lëvozhgave të portokallit ose limoni në tokën e kopshtit mund të ndihmojë.