Juria e çmimit ‘Artistët e së nesërmes’ 2023 - Gazeta Express
string(42) "juria-e-cmimit-artistet-e-se-nesermes-2023"

Juria e çmimit ‘Artistët e së nesërmes’ 2023

Arte

Gazeta Express

19/09/2023 16:21

Julieta Aranda, Driton Selmani dhe Miljana Dunđerin janë tre artistet, pjesë e jurisë së çmimit ‘Artistët e së nesërmes 2023’.

Julieta Aranda, e lindur në Mexico City (Meksikë), do të jetë pjesë e jurisë ndërkombëtare të Çmimit Artistët e së nesërmes 2023 për here te pare. Julieta Aranda do të luajë një rol vendimtar në përzgjedhjen e tre finalistëve për ekspozitën e shumëpritur, duke premtuar një sy të mprehtë për talentet e reja në botën e artit.

Lexo Edhe:

Julieta Aranda ka një BFA në kinematografi nga Shkolla e Arteve Pamore në 2001 dhe një MFA nga Universiteti Columbia në 2006, të dyja me qendër në Nju Jork. Eksplorimi e tij artistik përfshin instalimin, videon dhe printimin, me një interes të veçantë në krijimin dhe manipulimin e shkëmbimeve artistike dhe përmbysjen e nocioneve tradicionale të tregtisë përmes aktit të krijimit të artit. Aktualisht banon dhe punon si në Nju Jork ashtu edhe në Berlin.

Në praktikën e saj artistike, Julieta Aranda kompozon takime sensoriale me natyrën e kohës dhe letërsinë spekulative. Ajo vëzhgon ndryshimin e marrëdhënies njeri-tokë përmes një lente multidisiplinore, duke parë shkencën dhe teknologjinë, shkencat humane ambientale, takimet multi-species, inteligjencën artificiale dhe subjektivitetet kolektive. Duke punuar me instalacione, skulptura, video, ajo është e përkushtuar të eksplorojë potencialin e përkohshmërive dhe “poetikës së qarkullimit”. Projektet e saj sfidojnë kufijtë midis subjektit dhe objektit duke përqafuar takimet e rastësishme, vetëshkatërrimin dhe proceset shoqërore.

Puna e Julieta Aranda është thellësisht e integruar me angazhimin e saj ndaj eksperimentimit pedagogjik. Aji ka dhënë mësim në disa institucione anembanë botës gjatë dekadës së fundit dhe shumë nga projektet e saj kanë një bazë të fortë pedagogjike.

Driton Selmani do të jetë anëtari i dytë i jurisë ndërkombëtare përgjegjës për përzgjedhjen e tre finalistëve të çmimit prestigjioz Artistët e së nesërmes 2023. Kontributi dhe këndvështrimi i Driton Selmanit është i një rëndësie thelbësore, sigurisht që do të pasurojë procesin e vlerësimit.

I lindur në Ferizaj, Kosovë, në vitin 1987. Aktualisht punon dhe jeton ndërmjet Prishtinës dhe Doganajt. Studimet Master i kreu në Universitetin e Arteve në Bournemouth, MB.

Praktika artistike dhe poetika e Driton Selmanit përqendrohet në zbërthimin e perceptimeve të realitetit, në zbërthimin e formacioneve të temave shoqërore, politike dhe kulturore që e rrethojnë. Që në rininë e tij, Selmani u përball me idenë për të dashur një vend që nuk ekzistonte më, kusht që ushqeu skepticizmin e tij ndaj çdo realiteti në dukje. Megjithatë, në vend që të mbetej në sferën e dyshimit, ai e shndërroi këtë skepticizëm në një mjet krijues për ndërtimin e veprave pamore.

Gjatë gjithë karrierës së tij, Selmani ka ripërtërirë dhe riinterpretuar vazhdimisht “zbukurimet” e hapësirave të mëparshme për t’i dhënë jetë kuptimeve të reja dhe, njëkohësisht, për të krijuar paqartësi të reja. Puna e tij vendoset në një dimension “ngjarje në vazhdim”, në të cilin ai vetë vepron si spektator dhe aktor, duke përdorur performacat e tij si një mjet për të eksploruar historitë e tij personale, besimet dhe dyshimet e tij. Arti i tij është një reflektim i thellë dhe provokues mbi rrjedhshmërinë e realitetit dhe mënyrën në të cilën perceptimet tona formohen dhe ripërcaktohen në kontekstin socio-kulturor në ndryshim.

Miljana Dunđerin, anëtarja e tretë e jurisë ndërkombëtare për çmimin Artistët e së nesërmes 2023, luan një rol kyç në përzgjedhjen e tre finalistëve, secili prej të cilëve mishëron thelbin e talenteve të reja në botën e artit në Prishtinë.

Miljana Dunđerin është anëtare e disa shoqatave artistike dhe ka marrë çmime të shumta për artin dhe punën e saj në fushën e kulturës. Ndër të tjera fitoi një çmim në konkursin ndërkombëtar të miniaturizimit, çmimin për artistin e ri më të talentuar dhe për kontributin e vazhdueshëm në zhvillimin e letërsisë dhe kulturës etj. Miljana ka mbajtur 13 ekspozita personale dhe mbi 50 ekspozita grupore brenda dhe jashtë vendit. Veprat e saj u përfshinë në përzgjedhjen e krijimtarisë bashkëkohore të serbëve në Kosovë. Ka marrë pjesë në disa koloni artistike, rezidenca dhe simpoziume brenda dhe jashtë vendit. Një përzgjedhje retrospektive e veprave të saj është botuar në revistat e artit. Ka botuar vepra në botime tematike ndërkombëtare dhe antologji në fushën e psikologjisë dhe artit. Ajo mori pjesë edhe si folëse në projektin “Arti në shkollë”. Ajo është e angazhuar si folëse në punëtori gjithëpërfshirëse dhe interaktive me grupet e fëmijëve më të rrezikuar përmes projekteve të ndryshme. Është krijuesja konceptuale e projekteve “Konflikti artistik” dhe “Artistja në kafaz”. Ajo është themeluese dhe drejtore artistike e festivalit të artit “Terapia Artistica per Tutti”, i festivalit të krijimtarisë femërore “Impulso Donna” dhe i festivalit të artit të riciklimit “Eco Art Fest”.

Kujtojmë që aplikimet pranohen deri me datë 1 tetor.

/Express