Jeleku që parashikon sulmet në zemër - Gazeta Express
string(36) "jeleku-qe-parashikon-sulmet-ne-zemer"

Jeleku që parashikon sulmet në zemër

Shneta tjera

Gazeta Express

21/12/2023 22:11

Mjekët dhe studiuesit nga University College London (UCL) kanë zhvilluar jelekun e ri që mund të përdoret potencialisht për të identifikuar njerëzit me rrezik më të lartë nga sulmet në zemër.

Jeleku kërkon vetëm disa minuta për t’u ngjitur dhe ofron një diagnozë të detajuar të aktivitetit elektrik të zemrës.

Lexo Edhe:

Tashmë është testuar me sukses në rreth 800 njerëz dhe rezultatet kanë qenë aq pozitive, saqë po përgatitet për një paraqitje më të gjerë.

Quhet jelek i imazhit elektrokardiografik (jelek ECGI).

Doktoresha Gaby Captur nga Instituti UCL i Shkencave Kardiovaskulare dhe Royal Free Hospital shpjegon problemin që ajo dhe ekipi i saj po përpiqeshin të zgjidhnin.

“Ne i dimë pacientët që vuajnë nga kjo sëmundje dhe cilët janë në rrezik të vdekjes së papritur kardiake. Dhe për këtë, ne përdorim Rolls-Royce të imazherisë, që është MRI e zemrës, që na tregon gjithçka që duhet të dimë për strukturën dhe funksionin e muskujve të zemrës. Por pjesa që mungonte për një figurë të plotë ka qenë gjithmonë elektrika e zemrës. Kështu që deri më tani nuk kishte asnjë mënyrë të përshtatshme dhe të lehtë për të integruar elektrikën e zemrës në krye të të gjitha këtyre të dhënave mahnitëse që po dalin nga skaneri i MRI-së kardiake”, ka thënë Captur.

Nëse imagjinojmë një hartë të një vendi, por me të gjitha rrugët dhe rrjetet hekurudhore – ky mund të konsiderohet informacioni që ofron jeleku ECGI kur shoqërohet me skanimin MRI.

Kështu që, më parë kjo lloj harte e detajuar e aktivitetit elektrik të zemrës ishte e rrallë dhe kërkonte që një kateter të futej në zgavrën e zemrës ose kërkonte një pajisje të kushtueshme për një përdorim, që kërkonte kohë për stafin mjekësor për ta vendosur dhe për të përdorur rrezatim.