Interesante, në kohërat e lashta insektet përdornin ngjyrat për kamuflazh - Gazeta Express

Interesante, në kohërat e lashta insektet përdornin ngjyrat për kamuflazh

Gazeta Express

02/07/2020 23:56

Ngjyrat e ndritshme mund të përdoren si kamuflazh, ose për të ndihmuar në mirëmbajtjen e temperaturave të trupit.

Një ekip hulumtues ka zbuluar ngjyrat e vërteta të insekteve të fosilizuara, të bllokuar në qelibar afërsisht 99 milion vjet më parë, transmeton lajmi.net.

Gjatë asaj periudhe antike, dinosaurët përfshirë Tyrannosaurs Rex, velociraptors dhe triceratops bredhin tokën.

35 copë qelibari u ruajtën, u zbuluan në një minierë në Mianmarin verior, që ndodhet në Azinë jug-lindore në kufi me Indinë, dhe Kina. Grupi i insekteve të zbuluara përfshijnë grerëzat e gjelave, mizat e ushtarëve dhe beetles.

Grerëzat kanë një “ngjyrosje metalike kaltërosh-jeshile, të verdhë-jeshile, purplish-blu ose jeshile në kokë, gjoks, bark dhe këmbë”, e cila, sipas studiuesve, është gjithashtu e njëjtë me Grerëzat kurkë që jetojnë sot.

Zbulimi jep një pasqyrë të jetës së këtyre insekteve, shkruan Independent. Grerëzat e kukës, për shembull, i vendosin vezët e tyre në foletë e bletëve dhe ujërave që nuk dyshojnë.

Është e mundshme që ujërat të zhvillonin trupat e tyre shumëngjyrësh si një mjet maskimi, por gjithashtu mund të ishte që ngjyrat luanin një rol në termorregullimin, duke i lejuar ata të ruanin temperaturën e tyre thelbësore.

Për të kuptuar më mirë pse ngjyrat e insekteve u ruajtën në fosile të qelibarit, por jo tek të tjerët, shkencëtarët prenë përmes ekzoskeletit të dy ujërave të qelibarit për të marrë mostra.

Përdorimi i mikroskopisë elektronike, e cila përdor grimcat e imëta si burim drite ata ishin në gjendje të demonstrojnë se fosilet e qelibarit kanë një “nanostrukturë të mirë-ruajtur të jashtme skeletore që shpërndan dritën”.

Përdorimi i grimcave të tilla të vogla gjithashtu do të thotë se imazhe shumë të hollësishme mund të kapen.