Infeksionet që duhen patur kujdes gjatë shtatzënisë - Gazeta Express
string(51) "infeksionet-qe-duhen-patur-kujdes-gjate-shtatzenise"

Shqiperi

Gazeta Express

25/12/2022 15:15

Infeksionet që duhen patur kujdes gjatë shtatzënisë

Shqiperi

Gazeta Express

25/12/2022 15:15

Lija e dhenve (variçela)

Ka një shans 90% që të jeni imun ndaj infeksionit të lisë së dhenve, por nëse nuk e keni patur kurrë (oInfeksionet gjatë shtatzënisë

Lexo Edhe:

Lija e dhenve (variçela)

Nëse nuk e keni patur kurrë (ose nuk jeni e sigurt) dhe bini në kontakt me dikë që e ka, flisni menjëherë me mjekun tuaj.

CMV

CMV (citomegalovirus) është një virus i zakonshëm, pjesë e grupit të herpesit. Ky infeksion mund të jetë i rrezikshëm gjatë shtatzënisë pasi mund të shkaktojë probleme për foshnjat e palindura, të tilla si humbja e dëgjimit, dëmtimi i shikimit ose verbëri, vështirësi konjitive dhe epilepsi.

Streptokoku i grupit B

Streptokoku i grupit B rrallë shkakton dëme ose simptoma, por në një numër të vogël ai infekton foshnjën, zakonisht pak para ose gjatë lindjes, duke çuar në sëmundje serioze.

Infeksionet e transmetuara nga kafshët

Feçet e tyre mund të përmbajnë një organizëm që shkakton toksoplazmozë, e cila mund të dëmtojë fëmijën tuaj.

Hepatiti B

Nëse keni hepatit B ose jeni të infektuar gjatë shtatzënisë, mund t’ia kaloni infeksionin fëmijës tuaj që në lindje.

Hepatiti C

Nëse keni hepatit C, mund t’ia kaloni infeksionin foshnjës, por rreziku është shumë më i ulët.

Herpes

Infeksioni i herpesit gjenital mund të jetë i rrezikshëm për një foshnjë të porsalindur.

Nëse infeksioni juaj i parë ndodh afër fundit të shtatzënisë ose gjatë lindjes, mund të rekomandohet një prerje cezariane për të zvogëluar rrezikun e kalimit te fëmija juaj.

HIV

Nëse jeni diagnostikuar me HIV, ju dhe mjeku juaj do t’ju duhet të diskutoni menaxhimin e shtatzënisë dhe lindjes për të zvogëluar rrezikun e infeksionit për fëmijën tuaj.

Sindroma e faqes së goditur

Sindroma e faqes së goditur me shuplakë është e zakonshme tek fëmijët. Zakonisht shkakton skuqje në fytyrë.

Nëse bini në kontakt me dikë që është i infektuar, duhet të flisni me mjekun tuaj.

Rubeola

Rubeola është e rrallë në shtatzëni, por nëse prekeni në 4 muajt e parë të shtatzënisë, ajo mund të çojë në probleme serioze, duke përfshirë defekte të lindjes dhe abort.

SST (sëmundjet seksualisht të transmetueshme)

SST-të shpesh nuk kanë simptoma, kështu që mund të mos e dini nëse keni një të tillë. Shumica e SST-ve mund të ndikojnë në shëndetin e foshnjës tuaj si gjatë shtatzënisë ashtu edhe pas lindjes.e nuk jeni të sigurt) dhe bini në kontakt me një fëmijë ose të rritur që e ka, flisni menjëherë me mjekun tuaj.