Infeksionet nga kafsha te njeriu mund të shkaktojnë 12 herë më shumë vdekje deri në vitin 2050 - Gazeta Express
string(94) "infeksionet-nga-kafsha-te-njeriu-mund-te-shkaktojne-12-here-me-shume-vdekje-deri-ne-vitin-2050"

Infeksionet nga kafsha te njeriu mund të shkaktojnë 12 herë më shumë vdekje deri në vitin 2050

Shneta tjera

Gazeta Express

14/11/2023 19:49

Shumica e epidemive moderne janë shkaktuar nga patogjenë që përhapen nga kafshët te njerëzit dhe këto sëmundje zoonotike janë parashikuar të rriten me ndryshimin e klimës.

Katër lloje të infeksioneve nga kafshët te njeriu po rriten me një “ritëm eksponencial” dhe mund të vrasin 12 herë më shumë njerëz në vitin 2050 sesa në vitin 2020, sipas një studimi të ri.

Lexo Edhe:

Studiuesit kanë gjetur një model të epidemive më të shpeshta të “përhapjes”, pas analizimit të të dhënave epidemiologjike për gati 60 vjet.

Shumica e epidemive moderne janë shkaktuar nga patogjenë që përhapen nga kafshët te njerëzit, të njohura edhe si sëmundje zoonotike.

Ato mund të përhapen te njerëzit nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë me kafshët, vektorëve të tillë si rriqrat ose mushkonjat, kontaktit me një zonë ku jetojnë kafshët, ose konsumimit të ushqimit ose ujit të kontaminuar.