Diplomati serb: Biden duhet ta kuptojë se Serbia është më e rëndësishme politikisht sesa Kosova - Gazeta Express

Gazeta Express

25/11/2020 12:08

Diplomati serb: Biden duhet ta kuptojë se Serbia është më e rëndësishme politikisht sesa Kosova

Gazeta Express

25/11/2020 12:08

Ish-ministri i jashtëm serb, Vladislav Jovanoviç, listën e publikuar të kabinetit të presidentit të ardhshëm të SHBA’së, Joe Biden, e ka konsideruar si jo-inkurajues, teksa ka thënë se ish-senatori i SHBA’së do të duhet të përballet me një situatë krejtësisht të re krahasuar me atë të 1999-ës.

“Në ndërkohë, Serbia është bërë një vend krejtësisht ndryshe. Ajo nuk është e dobët, e lodhur nga brenda, nuk i është nënshtruar vështirësive që i janë imponuar. Nga ana tjetër, pamja e botës është ndryshe. prania dhe ndikimi i shtyllave të tjera të shquara të fuqisë në botë – Rusia, Kina, Turqia, madje edhe ndikimi arab, për të mos përmendur Gjermaninë, e cila në heshtje, përtej NATO-s dhe BE-së, po tërhiqet në Ballkan “, tha Jovanovic.

Ai beson se Biden do të duhet të marrë parasysh një konfigurim tjetër gjeopolitik, i cili nuk ekzistonte më parë, ose nuk ekzistonte në një masë kaq serioze.

“Për shkak të kësaj, ai do të duhet të kuptojë, siç Trump tashmë kishte filluar të kuptonte, se Serbia është rritur dhe është bërë një hartë politike më e rëndësishme sesa vetë Kosova dhe se ai do të duhet të moderojë format e presionit të tij ndaj Serbisë, për t’i dozuar ato deri në kufi, gjë që nuk do të rrezikojë interesat gjeopolitike amerikane “, tha Jovanoviç. /Gazeta Express/